Imperium
COMPLEET VERHAAL
Imperium
KLIK
voor andere strips van
Régis Penet


KLIK
voor andere strips van
Laurent-Frédéric Bollée
IMPERIUM
Régis Penet + Laurent-Frédéric Bollée
Dark Dragon Books | 88 p. | € 24,95 (HC)
Uitnodiging
De Romeinse generaal Lucius Cornelius Sulla (138-78 voor Christus), de oom van Julius Caesar, ziet na zijn zege in de Eerste Mithridatische Oorlog zijn kans schoon om de beroemde geneesheer van Mithridatis VI, de koning van het hellenistische rijk Pontus, in te lijven. Met een kuur van kleine doses gif kan de geneesheer met de bochel zijn nieuwe meester bestand maken tegen mogelijke vergiftigingen van politieke en andere vijanden. De weg naar het dictatorschap van Rome ligt dan wijd open. Die gifkuur werkt niettemin verwoestend op Sulla's lichaam, maar er zijn ook andere problemen die het kamp van Sulla bereiken. Een van de generaals wordt vermoord teruggevonden en in de buurt wordt het gemummificeerde lichaam van de Griekse filosoof Socrates teruggevonden, een ontdekking van formaat. Socrates kwam trouwens ooit om door vergiftiging. Na een instrospectief moment ontmoet Sulla een jong herderinnetje, in feite een vijand, maar hij raakt verliefd op haar. Ze woont met haar blinde broer op een eenvoudige boerderij. Maar zijn ze wel wie ze laten uitschijnen te zijn?

Achter een mislukte, want pover geschilderde cover schuilt het betere tekenwerk van Régis Penet, die we nog kennen van de horrortrilogie Gevilde Nachten (Silvester) en zijn bijdrage aan de reeks Roma (Daedalus). Het is keurig realisme met een zuinig aantal plaatjes per pagina. Daarmee weet Penet prima om te springen om op elke pagina wel het juiste effect te bekomen.

Het verhaal leest vlot en de filosofische mijmeringen zijn zeker verteerbaar. Doordat Imperium geen biografie is, is het voor scenarist Laurent-Frédéric Bollée geen must, dwang, verplichting of noodzaak om Sulla's hele leven te vertellen. Dan zou er geen plaats zijn voor de uitgesponnen tragiek in dit album. Imperium nodigde ons trouwens wel uit om er eventjes de Wikipedia-pagina over Sulla bij te halen om ons wat meer te verdiepen in zijn leven en werk. Die Sulla was geen nietig mannetje, zo blijkt! Qua eerste kennismaking met een legendarisch, historisch figuur kan Imperium dus tellen.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019