IHS 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
IHS 1
KLIK
voor andere strips van
Guido Van Driel
IHS - IN HOLLANDIA SUBURBIA 1
Aankomst

Guido Van Driel
Concerto Books | 176 p. | € 34,99 (HC)
Nobelprijs
Met Aankomst, het eerste deel van het tweeluik In Holland Suburbia, werkte de Nederlandse filmmaker en tekenaar Guido Van Driel, een nieuw pareltje af dat de liefhebber van het betere werk in het stripgenre zeker zal kunnen bekoren.

Van Driel trakteert ons op een verhaal dat opgebouwd is rond de dood van Jonas van der Geest, een muzikant die lid was van de garagerock band IHS (In Hollandia Suburbia). Van der Geest is niet het enige bandlid dat het onderwerp was van een politieonderzoek. Zijn kompaan Ido Lindemans verloor een jaar eerder een arm op onverklaarbare wijze. Ook nu staat inspecteur Harry Kleijn voor een raadsel, want Jonas blijkt alleen maar een schram op zijn hoofd te hebben. Die schram kan onmogelijk de oorzaak zijn van het heengaan van Jonas. Werk aan de winkel dus voor Kleijn, die tijdens zijn onderzoek heel wat onverklaarbare zaken bovenhaalt die zich afspelen in de buurt van waar het verhaal zich afspeelt. Het is duidelijk dat er iets groters aan de hand is, maar wat?

Van Driel weet zijn verhaal op een duidelijke manier te vertellen en voegt links en rechts enkele weetjes toe. In het eerste deel van het verhaal, opent hij elk hoofdstuk met een krantenartikel over een of andere aparte gebeurtenis. Aanvankelijk vraag een mens zich af wat die artikelen met het verhaal te maken hebben, maar gaandeweg merk je dat die krantenstukjes wel degelijk een doel hebben.

De minischilderijtjes die de schrijver-tekenaar uit zijn kwast tovert, passen perfect bij het verhaal dat hij vertelt. Telkens weer drukt hij de essentie van zijn verhaal ook uit in het tekenwerk. Van Driel schrijft als het ware een halve roman bij elkaar voor dit album, maar hij zorgt er wel voor dat de tekeningen niet verdrongen worden door overvloedige tekstballonnen.

Mocht er een Nobelprijs voor stripliteratuur uitgereikt worden dan zou In Hollandia Suburbia zeker een kanshebber zijn. Aankomst heeft alles wat de stripliefhebber, die op zoek is naar enige meerwaarde in een stripverhaal, moet hebben: een hoogstaand verhaal en dito tekeningen waarmee je toch even zoet bent.
PETER ROTTHIER --- oktober 2019