Hondsdol
COMPLEET VERHAAL
Hondsdol
 
HONDSDOL
Victor Meijer
Scratch Books | 160 p. | € 29,90 (HC)
Ontbolstering
We maken kennis met een jongen die noodgedwongen tussen zijn moeder en vader moet pendelen. Zijn ouders zijn gescheiden. Zijn moeder heeft een nieuwe verloofde met wie ze voortdurend luidruchtig ligt te neuken. Weldra krijgt de jongen er een broertje van niks bij in het nieuw samengestelde gezin. Zijn lamlendig geworden vader is stikjaloers en dicht zijn ex-vrouw met woedende overgave beledigingen als "verlepte hoer" en "harteloos loeder" toe als de jongen hem het laatste nieuws over haar vertelt. Altijd een moment waarop een kind de eenzaamheid van zijn slaapkamer moet opzoeken wanneer iemand zo tekeer gaat. Als goedmakertje krijgt de jongen van zijn vader een hondje. Het klikt meteen tussen de jongen en de roze hond die hij Sinas noemt. De hond kan praten en hij is het ideale maatje om van het thuisfront weg te raken. In het begin is dat nog spelenderwijs en delen de jongen en de hond hun visie op de dingen. "Mama is met mannen een raceauto. Ze gaat keihard... en vervolgens vliegt ze uit de bocht." Na een onecht, woordenloos tussenverhaal, waarin de jongen nieuwe vrienden maakt, krijgt de jongen haar op zijn tanden en verzet hij zich openlijk tegen zijn vader en moeder. Sinas brengt hem vervolgens op het slechte pad...

Wat een album! Dit is het stripdebuut van Nederlander Victor Meijer (°1975) en het is er een dat kan tellen. De tekenstijl doet denken aan Mœbius of nog meer aan diens te vroeg gestorven poulain Arno (Alef-Thau). De tekeningen zijn een hybride vorm van realisme en een meer karikaturale stijl en het leent zich samen met de éénstemmige inkleuring perfect voor het verhaal waarin alledaags gezinsdrama en surreële vluchten hand in hand gaan. De achterliggende coming of age en de ontbolstering van de jongen wordt stelselmatig opgebouwd tot het naar een climax leidt om daarna weer af te koelen naar een o zo correct einde, de kers op de taart van elk verhaal dat langer zal nazinderen dan een uurtje na lezing.

Mochten we geen website runnen over strips, dan hadden we nog werk om al onze stripminnende vrienden persoonlijk op het bestaan van deze strip door een nieuwkomer te wijzen. Die persoonlijke aanpak zou sowieso met het nodige vuur gepaard gaan. Kopen, kopen! Lezen, lezen! Potverdikke, wat een strip! Eindejaarslijstjesmateriaal! Geloof ons nu maar.
DAVID STEENHUYSE --- november 2019