Holmes 4
DEEL 4 VAN ZESDELIGE REEKS
Holmes 4
KLIK
voor andere strips van
Cécil


KLIK

voor andere strips van
Luc Brunschwig
HOLMES (1854/†1891?) 4
De Dame van Scutari

Cécil + Luc Brunschwig
Daedalus | 48 p. | € 17,95 (HC)
Dr. Waw-tson
In het vierde hoofdstuk van deze saga speelt de actie zich af op twee fronten. Het voormalige straatjochie Wiggins zit in Londen en terwijl op de achtergrond de onfortuinlijke Judy Brown wordt terechtgesteld, haalt hij met niemand minder dan Florence Nightingale herinneringen op aan de Krimoorlog. Nightingale werkte toen in het hospitaal van Scutari samen met Violet Sherinford, de moeder van Sherlock Holmes. Intussen zitten John Watson en zijn echtgenote Mary in Pau bij de voormalige nanny van Sherlock en Mycroft Holmes. In het vorige deel werd ze door een mysterieuze schutter neergeschoten. Ze overleefde echter de aanslag en vertelt nu hoe vader Holmes met zijn twee zoons in Frankrijk verbleef terwijl Violet in Scutari zat. Stukje na stukje valt de puzzel in elkaar, maar de raadsels blijven koppig bovendrijven. Waarom werd het kindermeisje neergeschoten? Wie was de schutter? Waarom volgt Mycroft met bijzondere aandacht het proces van Judy Brown? En vooral: welke geheimen zal John nog ontrafelen?

Aanva,kelijk was het de bedoeling dat deze reeks een vierluik zou worden en wij dachten dan ook dat Luc Brunschwig en Cécil in dit album alles zouden afwikkelen. Niets is minder waar. Brunschwig blijft vakkundig en gestaag verder bouwen aan de intrige die stilaan zo druk lijkt te worden dat de Brusselse Ring er rode kaken van krijgt. Hij vermengt daarbij minder gekende elementen die Arthur Conan Doyle zelf introduceerde (zoals de familieband tussen het schildersgeslacht Vernet en Holmes via diens grootmoeder) met zelfverzonnen en intrigerende fictie (zoals het speciale karakter van de moeder van Sherlock en haar meisjesnaam, Sherinford, die Conan Doyle overigens zelf ooit overwoog als voornaam van Holmes, in plaats van Sherlock). De introductie van Florence Nightingale versterkt het gevoel dat Brunschwig in de vorige delen al creëerde: er zijn zoveel linken met de echte geschiedenis en historische personages dat het bijna lijkt alsof Holmes écht heeft bestaan.

Tekenaar en notoir perfectionist Cécil heeft zichzelf nog maar eens overtroffen en heeft zijn maniakale documentatiedrang en niets ontziend oog voor detail laten uitmonden in een ronduit ongelooflijk getekend album. De openingsscène met een door een regenstorm geteisterd Scutari is een van de knapste dingen die we de voorbije jaren hebben gezien: de ontreddering van de gewonde soldaten druipt van de pagina's. Ook nadien blijft sfeer het sleutelwoord met de heerlijke sepiatinten voor de flashbacks en het staalblauwe om het heden in beeld te brengen. Het afschrikwekkende, want nagenoeg onleesbare lettertype in de briefwisselingen tussen Wiggins en Watson, zijn de enige domper, samen met het tergend trage tempo waaraan Cécil aan deze reeks werkt. Het eerste deel verscheen in het Frans al in 2006, destijds nog a rato van 32 pagina's per deel in het keurslijf van de obscure en intussen opgedoekte collectie 32 van Futuropolis. Daedalus heeft nu de achterstand ingehaald en het is nu ongeduldig wachten op het Franse album 5. Daarna komt in principe nog een afsluitend slotdeel en met een beetje geluk is de reeks dus afgerond alvorens de aarde een graad of twee is opgewarmd.

Nee, dit is geen modern en flitsende actieserie zoals ze tegenwoordig als paddenstoelen uit onze televisie schieten. De twee klassieke vakmannen hierachter hebben geen up-tempo en poppy deuntje nodig om een hit te scoren en geven ons in plaats daarvan een prachtig chanson waarvoor ze hun tijd nemen. Laat je daar niet door afschrikken: dit is een heerlijk ouderwets drama met een breed maar gecontroleerd uitgewaaierde plot, die ons regelmatig een onbewaakt waw-kreetje ontlokte en die jou meermaals met open mond voor je uit zal laten staren. Hoe je met de daardoor veroorzaakte kaakverstuiking een pintje moet bestellen op een zomers terrasje: dat is het volgende raadsel dat Dr. Waw-tson voor jou zal oplossen!
PETER D'HERDT --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: