Hel'Blar
COMPLEET VERHAAL
Hel'Blar
 
HEL'BLAR
Alex Sierra + Sergio A. Sierra
Dark Dragon Books | 96 p. | € 29,95 (HC)
Overdaad schaadt (niet)
Het is feest aan boord van de drakkars. De Noorse hoofdman Harek en zijn mannen hebben opnieuw een succesvolle rooftocht achter de rug. Eindelijk hebben ze genoeg voorraden om de winter door te komen, maar als ze hun dorp Lagarvik naderen, slaat de stemming om. Een dikke mist houdt het dorp in een wurggreep. Daar! Daar drijft een lijk. En hier nog een. Hoe dichter ze naderen, hoe erger het wordt. Wat is hier gebeurd? Met de wapens in aanslag dringen de mannen hun eigen dorp binnen. De lijken liggen opgestapeld in een sinistere toren. Bovenop zit een pezig monster een arm af te kluiven. Wanneer het wezen de Vikings opmerkt, verandert het in een zwarte schim, een Drauge, die de mannen als een razende aanvalt. Ze hakken erop los, maar ze halen het niet. Niets deert het monster. Plots rolt het hoofd van de Drauge in het zand. Astrid! Het is Astrid. Zij slaagde erin het wezen te onthoofden. Beduusd kijkt Harek naar het lijk. Het draagt dezelfde tatoeages als de oude Olafr.

Al jaren timmeren de Barcelonese broers Sergio en Alex Sierra aan de stripweg. Grafische opdrachten, van waspoederstrips, sf-comics voor webzines of werk voor Glénat Espagne, hebben ze genoeg. Maar hun doel was door te breken in het beloofde land, Frankrijk. Scenarist Sergio en tekenaar Alex besloten het te proberen via het crowdfundingplatform Sandawe. Ze zetten al hun troeven in met een stevig gedocumenteerd en uitgewerkt magisch zombie-Vikingverhaal. Het lukte hen moeiteloos. Niet te verwonderen ook, want Alex kan machtig tekenen en het verhaal van broer Sergio pakt uit met een enorme kennis van de Vikingwereld. De investeerders hebben er zeker goed aan gedaan om dit te steunen.

Deze strip overstijgt moeiteloos de middelmaat, maar toch begrijp je al snel waarom dit stripproject gesneuveld is bij de gevestigde uitgeverijen. Scenarist Sergio vergaloppeert zich immers in het eerste kwart van deze integrale bundeling in volledigheid. Net als in een oude zwart-witfilm beschrijft hij uitvoerig hoe mannen een deur openen, binnengaan en die deur weer sluiten. De lezer van vandaag heeft genoeg inzicht om dergelijke informatie zelf te kunnen verwerken. Minder is meer. De overdaad aan tekst, verwijzingen en verduidelijkingen verstikken de al propvolle tekeningen. Hierdoor wordt ook het gevoel voor ritme al helemaal niet om naar huis over te tamtammen. Gelukkig zag Sergio Sierra na een twintigtal pagina's het licht en na een enkele tekstloze actiepagina's komt het verhaal echt op gang om nooit meer te stoppen.

Alex Sierra bekoort ons vanaf de eerste pagina. In een efficiënte stijl verweeft hij zijn zwierige comicinvloeden in deze fantastische Vikingsaga. Helaas besloot de Barcelonees haast elke pagina onder te dompelen in de blauw-paarse instagramfilter "Dramatisch Koel". Jammer, wat meer gekleurde afwisseling zou de pagina's net extra kracht geven.

We hebben ons bij het lezen van Hel'Blar prima geamuseerd. De meeste strips zijn even verontrustend als een strandbal op het strand van Blankenberge. Hel'Blar is gelukkig meer. Als een forse petanquebal wordt de strip naar je toegegooid. Zonder omzien, met volle kracht en passie. De worp miste ons op een haar na. Een gebrek aan subtiliteit en ervaring, maar we zijn er zeker van dat hij voor vele andere een dikke voltreffer zal zijn. In your face!
WOUTER PORTEMAN --- juli 2019