De Havik: Eerste Cyclus
INTEGRALE VAN COMPLETE CYCLUS
De Havik: Eerste Cyclus
KLIK
voor andere strips van
Patrice Pellerin
DE HAVIK: Eerste cyclus
1. De Overledene van Kermellec - 2. De Rots van de Schedel - 3. Storm over Brest - 4. Aan Boord Gegijzeld - 5. De Schat van de Mahury - 6. De Tranen van Tlaloc

Patrice Pellerin
Dupuis | 288 p. | € 55,00 (HC/VL) • € 56,60 (HC/NL)
Nieuwe kans
Laten we voor de verandering eens beginnen met de negatieve noten. Ten eerste is er buiten een kort voorwoord van Patrice Pellerin geen extra informatie te verorberen over de tekenaar en zijn achtergrond. Als tweede minpunt willen we het ontbreken van de covers van de zes gebundelde albums aanhalen. Het eerste kan nog goedgemaakt worden, mocht er ooit een integrale verschijnen van de cyclus die nu in vertaling bij Silvester loopt, maar naar die oorspronkelijke albumcovers kunnen de lezers fluiten. Nu meteen beweren dat je dit lijvig en prijzig verzamelboek moet laten liggen bij je stripleverancier is daarom niet aan de orde, want het blijft wel een verzorgde uitgave waarin je de eerste cyclus van Yann de Kermeur, alias De Havik, in één ruk kan uitlezen.

Yann is een Bretoense scheepskapitein van adellijke afkomst die als kaperkapitein de wereldzeeën bevaart. Wanneer hij uitgenodigd wordt door de graaf van Kermelec komt hij terecht in een uitzichtloze situatie. Bij het naderen van het kasteel van de graaf hoort hij een schot en even later vindt hij de stervende graaf. Zijn laatste woorden gaan over een gestolen beeldje, de Tranen van Tlaloc. Yann begrijpt nauwelijks wat de man vertelt en hij krijgt ook weinig tijd om over de woorden van de stervende na te denken. De bedienden van de graaf vinden hem bij het lijk en gaan er vanuit dat hij de moordenaar is. Yann wordt van de dood gered door de kleindochter van de graaf, maar dat is slechts uitstel van executie. Zij wil alleen maar de moordenaar van haar grootvader gestraft zien door het gerecht. Gelukkig weet De Havik te ontsnappen en kan het echte avontuur beginnen dat zes albums later zal eindigen.

De tegenslagen van Yann doen ons vooral denken aan het wedervaren van Eric, de zoon van Roodbaard. Een geval van plagiaat? Geenszins! Pellerin was de gedoodverfde tekenaar om de reeks Roodbaard over te nemen na de dood van scenarist Jean-Michel Charlier met wie hij de albums Handel in Ebbenhout en Opstand in Jamaica maakte. Pellerin deed al zijn duit in het zakje bij de uitwerking van de scenario's van voornoemde albums en hij had al een idee op papier uitgewerkt voor de volgende verhalen. Het overlijden van zijn leermeester gooide roet in het eten en Patrice besloot zijn eigen kaperverhaal op te starten. Zo werd De Havik geboren. In zijn Roodbaard-project maakte hij van Eric het personage Yann. Op de aanzet na had De Havik dus net zo goed een Roodbaard-verhaal kunnen zijn. Dergelijke informatie had dus allemaal in een achtergronddossier verteld kunnen worden.

Van de twee door hem getekende Roodbaard-verhalen wisten we al dat Pellerin een uitmuntend tekentalent heeft met heel veel oog voor detail, voor zowel zijn personages, de landschappen en vooral de schepen, die "houten kathedralen" zoals Pellerin ze in zijn voorwoord noemt. In De Havik ontpopt de man zich ook als een fantastische verteller die net als zijn idool geweldige complotten weet uit te werken in zijn verhalen. De verhalen van De Havik zijn zo sterk dat je, wanneer je deze integrale begint te lezen, je in één keer tot pagina 288 raakt.

Deze gebundelde cyclus leest ook als een ode aan Charlier. Pellerin is daarentegen een stukje moderner. Omdat hij in zijn eentje verantwoordelijk is voor het eindresultaat kan hij zichzelf ten volle ontplooien en hij schuwt een vleugje erotiek niet, iets wat bij Charlier en zijn klassieke traditie van strips voor jeugdweekbladen ondenkbaar zou zijn. Pellerin gaat op dat sterke elan verder in de verdere avonturen van De Havik.

Geïnteresseerde nieuwe lezers krijgen door het opnieuw aanbieden via winkels eventueel een nieuwe kans om de reeks te ontdekken. Voor verzamelaars van integrales zal het ontbreken van extra's als een pijnpunt ervaren worden, ook al zijn er net zo goed heel wat stripkopers die geen zier geven om rijkelijk geïllustreerde, omkaderende info.
PETER ROTTHIER --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: