Hartenstorm / Stormhart
COMPLEET VERHAAL
Hartenstorm / Stormhart
 
HARTENSTORM / STORMHART
Katrine Clante / Rasmus Bregnhøi + Annette Herzog
Querido | 128 p. | € 16,99 (SC)
Stormmeltje en Viola
Ah, de liefde! Oei, de kalverliefde! Storm is op Viola en Viola op Storm, maar ze weten het niet van elkaar. De tieners hopen het wel, maar durven het niet te bekennen aan elkaar. Uit schrik afgewezen te worden, de verkeerde dingen te zeggen, zich belachelijk te maken bij hun vrienden,... Vlinders in de buik, gesmacht op tienerkamers, sluikse blikken, wervelwinden van emoties, het hoort er allemaal bij.

Ervaren meisjes zo'n eerste echte liefde nu anders dan jongens? De Duits-Deense jeugdschrijfster Annette Herzog vroeg het zich af en had het goede idee een omkeerboek te schrijven, waarbij de lezer de keuze heeft eerst met Viola of met Storm te beginnen. Beiden maken hetzelfde mee, maar vanuit hun eigen perspectief. Twee tekenaars stonden in voor de twee versies, in hun eigen stijl: de jongenskant wat ruwer, losser en cartoonesker, de meisjeskant wat realistischer, dromeriger, collage-iger. Beide delen passen echter prima bij elkaar, als een potje en een dekseltje. Precies in het midden wisselen de helften slim met elkaar.

Overigens verschillen de twee versies uiteindelijk niet zo veel van elkaar: zowel Storm als Viola heeft dezelfde schroom, trekt dezelfde verkeerde conclusies, put uit dezelfde 'wijze' bronnen raad, zoekt op dezelfde manier toenadering. Als jongelui iets kunnen leren van dit verhaal is het: go for it. Wie niet waagt, niet wint. En loop je met je neus tegen de muur, dan ben je toch weer een leermoment rijker. Al is het een boek voor tieners, er zijn genoeg volwassenen en zelfs ouderen die op latere leeftijd nog een Hotel Römantiek-moment kunnen beleven, waarop de vlinders keihard toeslaan.

Hartenstorm / Stormhart is een wat geforceerde titel, maar heeft... nu ja, het hart op de juiste plaats. Het is amusant, informatief, troost en stelt gerust en doet je — al ken je de afloop (of het begin, hoe je het wilt noemen) na lezing van één deel wel — toch met plezier ook het andere standpunt lezen. Wij hartje dit boek!
KOEN DRIESSENS --- maart 2019