De Grote Overwinningen: Porsche 1
De Grote Overwinningen: Porsche 1
KLIK
voor andere strips van
Johannes Roussel

KLIK

voor andere strips van
Denis Bernard
DE GROTE OVERWINNINGEN: PORSCHE 1
1952-1968

Johannes Roussel + Denis Bernard
Daedalus (Plankgas nr. 12) | 48 p. | € 17,95 (HC)
Vrroooaaarrrrrr!!!
De Porsche 911 is in onze ogen nog altijd de mooiste auto die er ooit gemaakt is (op een gedeelde plaats met de Citroën "strijkijzer" DS natuurlijk) en dat doet de groene jongen in ons als guilty peasure weleens verlangen naar de good old days toen men nog ongedwongen langs de wegen kon scheuren omdat de benzine toch niets kostte en de gemiddelde mens nog niet moest stilstaan bij CO2- en andere uitstoten. De diepe zucht die we nu slaken, wordt gelukkig nog gefilterd door de schaarse bossen in de omgeving, maar we weten ondertussen dat de olieput niet bodemloos is en dat we op zoek zullen moeten naar transportalternatieven.

De Grote Overwinningen: Porsche is een hommage aan de benzineslurpers van weleer en geeft een goed gedocumenteerd overzicht van de topjaren tussen 1952 en 1968, toen oprichter Ferdinand Porsche net naar het (auto)kerkhof vertrokken was. Door vooral te focussen op voornoemde periode omzeilt men heel minutieus de oorlogsjaren van de oprichter die onder impuls van Adolf Hitler en de zijnen niet alleen de Volkswagen Kever concipieerde, maar later ook heel wat rollend oorlogsmaterieel ontwierp voor het Duitse leger.

Autojournalist Denis Bernard geeft ons inkijk in de begindagen van het iconische automerk en overstelpt ons niet alleen met namen van piloten en ingenieurs, maar katapulteert ook nog een overvloed aan technische details van de verschillende modellen in onze richting. Zo zal een strip als deze door de encyclopedische aanpak vooral aanslaan bij adepten van Autogids en Michel Vaillant. De reguliere striplezer kan even genieten van de mooie tekeningen van Johannes Roussel, maar zal het album al snel verticaal klasseren wegens het ontbreken van een echt verhaal. Omdat we zelf vooral tot die laatste categorie behoren, werden we dus niet echt warm of koud van dit album. Maar die 911, man... da's een knappe auto...
MARIO STABEL --- februari 2019