Green Class 1
Green Class 1
KLIK
voor andere strips van
Jérôme Hamon
GREEN CLASS 1
Pandemie

David Tako + Jérôme Hamon
Le Lombard | 72 p. | € 7,95 (SC)
De boom in
Groen is goed: groen is fris en jong, groen is duurzaam en gezond, groen is go! — doorgaan. Groen is echter ook onervaren (groen achter je oren), de kleur van nijd en wie groen ziet, is misselijk. Al die laatste groen-ten roept Green Class bij ons op.

De groene klas is een groepje van zes Canadese jongeren uit een opvanghuis die in Louisiana zijn wanneer er een pandemie uitbreekt. Het vreemde virus verandert zijn slachtoffers in een soort enten: groene, boomachtige wezens die het niet op mensen hebben. De ziekte krijgt voor elkaar wat Donald Trump vooralsnog niet lukt: om de broeihaard in te dijken, worden de zieken bij elkaar gebracht en er wordt een enorm hek rond gezet.

Niet alleen hebben we dat soort zombieachtige plots al wel vaker gelezen en gezien. We vragen ons daarom al niet meer af hoe dit kon gebeuren en hoe het zal aflopen. Interessant aan zulke apocalypsverhalen is altijd hoe de mensen erop reageren. Compleet ongeloofwaardig is hier echter hoe de tieners in deze Gung Ho light weigeren geëvacueerd te worden wanneer een van hen ziek wordt, en hoe hun volwassen begeleiders en tot het zuiden van de VS afgezakte ouders hen zomaar laten begaan. Algauw zien de jongeren hun dwaasheid in en proberen ze een weg uit de omsingeling te vinden. Ja, nu moeten ze ook niet meer afkomen! Veel empathie roepen de dwaze jongelui dan niet meer bij ons op.

De Europese mangatekeningen van David Tako zijn behoorlijk, maar veel minder sterk dan bijvoorbeeld het ook grafisch imponerende Gung Ho. Deze groene klas hoeft van ons geen kus van de juffrouw en mag een bank achteruit. Wat ons betreft, mogen de boommensen de boom in.
KOEN DRIESSENS --- april 2019