De Gezichtslozen
COMPLEET VERHAAL
De Gezichtslozen
KLIK
voor andere strips van
Kas

KLIK
voor andere strips van
Pierre Dubois
DE GEZICHTSLOZEN
Kas + Pierre Dubois
Le Lombard (Getekend) | 96 p. | € 19,95 (HC)
Tijdloze kracht
Achter de geschilderde cover, waarop je het patina van de verf bijna kan voelen, knettert en knarst een meeslepend, puur Pierre Dubois-verhaal. We leren een groepje moe gevochten huursoldaten kennen die de aanslepende Dertigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw kunnen ontvluchten via een verborgen doorgang naar een kleurrijke vallei waar een gemeenschap in rust en vrede samenleeft. De met maskers en dierenkoppen, -huiden of -schedels getooide veteranen komen niet met slechte bedoelingen. Aan de gouverneur van de vallei stellen ze een deal voor: in ruil voor onderdak, een lap grond en voedsel bieden ze bescherming tegen de boze, bloedige buitenwereld. Bovendien zullen ze niet raken aan de vrouwen en bezitttingen uit de vallei. Die laatste voorwaarde lukt niet, want een aantal vrouwen zijn op veroveringstocht en palmen diverse soldaten in. Dat gaat niet altijd gepaard met wederzijds respect. Ook de kapitein wordt verleid door een frisse deerne. De cohabitatie lukt voor de rest wonderwel en beide gemeenschappen versterken elkaar in het dagelijkse leven en de bescherming tegen gevaar van buitenaf. De kapitein en de gouverneur blijken elkaar nog van vroeger te kennen en dat leidt naar heerlijk hooggespannen gesprekken. Het gaat lang goed, de verstandhouding werkt, tot er een interne twist ontaardt en er door verraad een invasie dreigt. Er staat een hele tijd later een overmacht klaar om de vallei binnen te dringen. De eerste aanvallen raken door listen en vernuft afgeslagen, maar tot hoe ver kunnen de veteranen gaan om hun vernieuwde bestaan en het vredige leven van hun nieuwe vrienden veilig te stellen?

Pierre Dubois schrijft met De Gezichtslozen een meesterlijk verhaal zoals alleen hij het kan. Met het fantasy-epos Laïyna, nog steeds een van onze favoriete strips ooit, tot recenter met de westernstrips Sykes en Texas Jack, zette hij een unieke standaard die hij ook voor De Gezichtslozen handhaaft. De mooie menselijke relaties, de band met de natuur, een grauwe realiteit en een toegang tot een droomwereld, het is een combinatie die we graag ondergaan. De verzameling personages die passeert, nodigt uit tot verdere verdieping, maar als one-shot is het al sterk genoeg.

Kas tekent het allemaal heftig en druk. De eerste doorbladering is niet positief wegens overdaad schaadt en het inktwerk oogt haastig en nerveus. Een keer je begint te lezen, raak je al snel zo diep doordrongen in de wereld buiten en binnen de vallei dat je ongestoord verder wil lezen tot het eind.

Dit one-shot zal misschien wat onopgemerkt naar de achterkant van stripwinkels belanden omdat je voorrang geeft aan de vele andere nieuwigheden. Grabbel het vast voor het zijn kans verliest. Lees het daarna gerust wanneer je wil, het is tijdloze kracht.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019