Game Over 17
ALBUM MET GAGS
xxx
KLIK
voor andere strips van
Adam


KLIK
voor andere strips van
Midam
GAME OVER 17
Dark Web

Adam / Midam + Midam / Valérian
Ballon Comics | 48 p. | € 6,95 (SC/VL) • € 7,15 (SC/NL)
Hoe doen ze het toch?
Je moet wel over een eindeloze fantasie beschikken als je maar liefst zeventien albums kunt vullen met gags die telkens op hetzelfde uitkomen zonder één woord te reppen. We mogen dus met de hand op het hart zeggen dat Midam en Adam kraks zijn in het woordloze stripverhaal. Nu ja, woordloos... op "Game Over" en enkele onomatopeeën na dan toch. Het is zelfs zo dat deze spin-off de reguliere reeks Kid Paddle heeft voorbijgestoken qua albumaantal, en het vuur der inspiratie brandt nog steeds.

Vertrekken doen Midam en co vanuit het concept dat een kleine barbaar de prinses probeert te redden uit de handen van de vieze Blorks. Dan heb je nog enkele uitgangspunten: of hij komt tot zijn einde door de prinses onbedoeld te beledigen, of de Blorks zijn hem te slim af. Sporadisch delft de prinses het onderspit en dus niet meer het ventje alleen. Vanuit die grote lijnen komen de gags tot stand. En toch hebben we nog steeds niet het gevoel dat Midam en co in herhaling vallen.

Een voorbeeld van een geniale gag vinden we al meteen in het begin, waar het barbaartje over de rivier glijdt in een gele kayak. Aan de oever staat een King Kong-achtige aap en het gevolg laat zich raden. Zijn de grappen allemaal even geniaal? Niet per se. Zijn ze vergezocht? Soms wel, maar dat lijkt ons ook logisch als je de reeks interessant probeert te houden. Het is de verdienste van het hele team om met deze simpele formule zo veel materiaal kan creëren. Ook vinden we nog steeds een beetje van André Franquin terug in de originele "Game Overs" op het eind van iedere gag. Op naar deel 20? We hopen van wel.
SEPPE COOLS --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: