Franka 24
SLOT VAN TWEELUIK
Franka 24
KLIK
voor andere strips van
Henk Kuijpers
FRANKA 24
Operatie Roofmoord

Henk Kuijpers
Uitgeverij Franka | 48 p. | € 9,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Grafisch top en qua verhaal ruim voldoende
Nadat Franka in het vorige deel op het spoor kwam van een geldroof vlak na de Tweede Wereldoorlog waren nog veel vragen onbeantwoord. Wie was de dader, wat stond er in de twee dagboeken uit 1948 en 1950 die Franka vond op de Canarische Eilanden en waarom is er een verleider ingehuurd die Franka het hoofd op hol bracht? Op vakkundige wijze beantwoordt vakman Henk Kuijpers alle relevante vragen en krijgen we alweer een goed lezend verhaal.

De vorige keer noemden we Franka het Nederlandse nichtje van Blake en Mortimer en dat is ze nog steeds. Een moderne, jonge en avontuurlijke knappe dame met een eigen detectivebureau. Maar na het lezen van het nieuwste album hadden we toch het gevoel dat er meer in had gezeten. Het verhaal is goed en degelijk opgebouwd en Kuijpers heeft zijn researchwerk over de Amerikaanse financiële situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog ook zorgvuldig gedaan. Dit zorgt voor een goed en origineel uitgangspunt, maar de spanningsboog staat nergens erg gespannen. Pas vanaf bladzijde 34 van de 48 gaat het verhaal meer over Franka. Tot dat moment staan generaal Robert Bright en diens geliefde Kay Blakovsky centraal. Op de achtergrond sluimert de aanwezigheid van de gevreesde journalist Blanche Black. Als lezer krijg je wederom waar voor je geld, maar we hebben wel het gevoel van een gemiste kans.

Omdat Henk Kuijpers schrijver, tekenaar en uitgever is, kan hij het zich permitteren om ook de tijd te nemen voor elk nieuw album. De tekeningen staan zoals altijd vol details in zijn eigen kenmerkende stijl. Een unieke stijl die we ook in geen andere reeks tegenkomen. Soms wordt het de klare lijn genoemd, maar dan op zijn minst een zeer sterke zijstroming daarvan. Vooral de scènes op een halve pagina, zoals de snackbar uit jaren 1950 op bladzijde 11, zijn echte eyecatchers.

Grafisch top en qua verhaal ruim voldoende, maar de kans zat er ook in om een werkelijk topverhaal neer te kunnen zetten. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Er verschijnen jaarlijks genoeg stripverhalen, maar niet van dat niveau.

De volgende Franka heeft als titel Gratis Goud. Wanneer zal dat verschijnen?
DAI HEINEN --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: