De Fotograaf van Mauthausen
COMPLEET VERHAAL
De Fotograaf van Mauthausen
 
DE FOTOGRAAF VAN MAUTHAUSEN
Pedro J. Colombo + Salva Rubio
Microbe (Collectie Vizier) | 104 p. | € 24,95 (HC)
'Overlevensverhaal'
Wat is, naast de direct verbeelde gruwel uiteraard, het meest beklemmende aan de prent Saul Fia die in 2016 zeer terecht de Oscar voor beste buitenlandse film won? Misschien wel de claustrofobische gewaarwording, gecreëerd door een mobiele camera die meteen achter het hoofdpersonage op schouderhoogte filmt. Alsof iemand van achter de schouder meekijkt.

Ongeveer dat paranoïde gevoel moet Francisco Boix Campo hebben gehad in het concentratiekamp van Mauthausen. Deze Spaanse communist bestreed de nazi's aan de zijde van het Franse leger en belandde in januari 1941 in Mauthausen. De man was fotograaf en werd door SS'er Paul Ricken gedwongen om te helpen bij diens project "de dood fotografisch te documenteren". Francisco beseft dat de beelden die zich op zijn netvlies branden niet verloren mogen gaan. Hij bedenkt een levensgevaarlijke manier om de fotonegatieven het kamp uit te smokkelen.

Salva Rubio (scenario) en Pedro J. Colombo (tekeningen) presenteren het uiterst krachtige verhaal van de fotograaf die de Communistische Partij een propagandamiddel wil geven, maar uiteindelijk beelden overlevert die in Nürnberg letterlijk misdadigers de galg aanpraten.

In het Frans verscheen dit album bij Le Lombard. Zij kozen ervoor het niet zelf te vertalen. Gelukkig pikt Microbe deze getuigenis wel op. Nota bene in de week van de Internationale Holocaust Herdenkingsdag leveren zij deze vertaling af. Hoewel meer dan honderd bladzijden en niet licht verteerbaar leest dit one-shot uit Collectie Vizier als een trein. Doordachte opbouw en een frisse kadrering dragen daartoe bij. Haast iedere pagina legt z'n spanningsveld aan het einde en Colombo lost het idee van klassieke prenten. De lengte van de prenten volgt de dynamiek van de vertaling, Sommige prenten hebben geen kader en andere volgen dan weer de contouren van het onomatopee "BANG". Ferm! Inkleurster Aintzane Landa Chillon draagt meer dan haar steentje bij.

Microbe heeft dat heel goed gezien. De Fotograaf van Mauthausen mocht absoluut niet onvertaald blijven en past zeer zeker in Collectie Vizier.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- januari 2019