Filip & Mathilde 4
COMPLEET VERHAAL
Filip & Mathilde 4
KLIK
voor andere strips van
Charel Cambré
FILIP & MATHILDE 4
Femme Fatale

Charel Cambré
Ballon Comics | 48 p. | € 7,50 (SC)
Chapeau
We zijn er steevast van overtuigd: Charel Cambré is een octopus. Zowel kwantitatief als kwalitatief gezien, is het ongelooflijk wat voor werk hij verzet in één jaar tijd, mede dankzij een legertje inkters, inkleurders en scenaristen. Denk maar aan zijn gags van Pinanti United, cartoons voor Sport Voetbalmagazine, De Kronieken van Amoras en natuurlijk zijn royaltygags van Filip & Mathilde die het weekblad Story voorpubliceert. Vandaag bespreken we de laatstgenoemde reeks, want het nieuwe album ligt in de winkelrekken. Bij die release ging heel wat media-aandacht vooraf door de pikante cover met "de kont van Mathilde". Als eyecatcher kan deze gewaagde keuze tellen.

Wat we in deze gagreeks op de plank krijgen, verschilt ieder jaar en maar goed ook. Naast enkele 'standaardgrappen' over klunzige Filip en sympathieke (en uiteraard vurige) Mathilde wordt er ook gespeeld met de actualiteit en topics die op dat moment hot zijn. Zo zien we onder andere een grap over de groenten die spannende namen krijgen (zoals drakentanden voor witlof), maar ook Filips schilderstalent, het klimaat (en de betogers), de grote droogte en de Rode Duivels passeren de revue.

Het is ook geen geheim dat Cambré graag cameo's verwerkt in zijn gags en dit keer krijgen onder andere een woedende Radja Nainggolan, zatte Rita, Paul Jambers en wijlen Alexis Dragonetti (de uitgever van Filip & Mathilde en voorheen ook Robbedoes Special) de eer.

Als we de nieuwste van Filip & Mathilde mogen beschrijven in één woord zouden we voor "chapeau" kiezen. Hoedje af voor Cambré, want hij slaagt er intussen al zes albums in (twee voor Strip2000, vier voor Ballon Comics) om gags te blijven verzinnen over misschien wel een van de saaiste en meest kleurloze monarchen ter wereld. Hij doet dit niet helemaal alleen, want hij bedankt zijn "ideeëngevers" Marc Legendre en Kristof Berte in het begin van zijn album.

Over de tekeningen kunnen we niet veel extra's vertellen in vergelijking met voorgaande albums, behalve dat ze nog steeds dynamisch en toegankelijk overkomen voor lezers van alle leeftijden. Mocht Filip niet in een paleis leven en regelmatig bezoek krijgen van menig politici, zouden we nog denken dat hij de vader is van een doorsnee gezinnetje dat net zoals vele andere gezinnen ruziet over de vakantiebestemming. En hebben we al iets verteld over de gewaagde cover die we wel kunnen smaken?
SEPPE COOLS --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: