Extases 1
DEEL 1 VAN REEKS IN DRIE OF VIER DELEN
Extases 1
KLIK
voor andere strips van
JeanLouis Tripp
EXTASES 1
JeanLouis Tripp
Sherpa | 288 p. | € 21,90 (HC)
Machtig kutboek
— Mijn volgende boek wordt een autobiografie.
— Ach ja, oké. Heb je dan iets te vertellen?
— Ja, ik ga mijn seksavonturen verstrippen.
— Ah ja?! Dat zal een dun boekje worden! (lacht)
— Goh, misschien. Ik kan er niets aan doen. Ik vind seks gewoon ongelofelijk plezierig, maar daarover gaat het niet echt. Ik heb er wel iets zinnigs over te vertellen.
— Zal wel, geef toe, je wil gewoon foefen tekenen!
— Goh, misschien. (lacht)

Het zou een cafégesprek kunnen geweest zijn dat de tot Canadees genaturaliseerde Fransman JeanLouis Tripp een paar jaar terug voerde met ons, jou en misschien ook met jou. Vandaag ligt het eerste deel van Extases voor ons. 288 bladzijden boordevol lillend vlees. Een vlugge doorbladering leert ons dat de jonge Tripp tegen zijn twintigste verjaardag al iets meer heeft ontdekt dan de missionarishouding. Tripp gooit zich in zijn tekeningen en verrast ons met een ragfijne grafiek en een prachtig schaduwspel. Ook de seksscènes zijn uitermate stimulerend zonder platte porno te zijn. Hij is echt in zijn element. Als het verhaal het eist, breekt hij uit zijn Magasin Général-stijl en gaat hij schaamteloos de karikaturale kant op. Dit is grafische topklasse.

Maar we moeten eerlijk zijn. Net zoals we vroeger de Playboy alleen lazen voor de artikels, doen we dit ook met Extases. En dan ontdek je een totaal andere strip. Tripps verhaal is er een van jaloezie, lust en morele dogma's. Stap per stap slaagt hij erin om zijn schaamte te overwinnen en zijn dierlijke lusten rationeel te kaderen zonder ze te moeten temperen. Met een chirurgische precisie analyseert hij zijn seksuele exploten. Het levert een bizar conflict op met de hitsige tekeningen. Het voortdurende gevecht tussen hoofd en lichaam is de echte sterkte van Extases.

Die sterkte is net zo goed de zwakte. Het ontbreekt het boek helaas aan warmte, liefdesgeluk en liefdesverdriet. Die ene blozende blik van Marie uit Magasin Général raakt ons uiteindelijk meer dan standje 3259 van de Kamasutra. In ons interview erkent Tripp dit, maar hij verschuilt zich achter zijn jongere ik. Hij beloofde het relationele verhaal uit te diepen in het nog dikkere tweede deel dat begin volgend jaar in het Frans verschijnt. Als het hem ook lukt, wordt Extases niet enkel een unieke inkijk in de geest van een viriele (jonge)man en daardoor pas echt beklijvend.

Extases is een machtig kutboek van een dierlijke intellectueel. Spraakmakend om de juiste redenen.
WOUTER PORTEMAN --- september 2019