El Nakom
COMPLEET VERHAAL
El Nakom
 
EL NAKOM
Jeronaton
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Gebiologeerd en gekluisterd
De Caraïbische Zee, 1511. Een sloep met enkele Spaanse schipbreukelingen komt eindelijk bij land terecht. Een nadere verkenning onthult de ruïnes van een oude stad. Bij hun eerste ontmoeting met de inboorlingen wordt een van hen doorzeefd met pijlen, de rest wordt gevangengenomen om als mensenoffer te dienen. Een groepje kan ontsnappen en twee van hen stappen verder naar een Maya-stad. Een van hen is Gonzalo Guerrero. Door de zoon van het opperhoofd te verzorgen, wint hij het vertrouwen van de stam. In de maanden daarna leren ze van elkaar. Guerrero wordt ook nog verliefd op een beeldschone vrouw, de dochter van de koning. Het Maya-volk is al in verval en moet het regelmatig opnemen tegen vijandige volkeren zoals de Itza's. Guerrero leert hen kruisbogen te maken en lange speren te gebruiken en wordt hun nakom (krijgsheer). Guerrero krijgt veel aanzien, respect en een gezinnetje, maar hij brengt ook dood door ziektekiemen over te dragen aan het volk dat daar niet immuun voor is. Een grotere bedreiging is de komst van de op goud beluste Castilianen. De uitroeiing van een beschaving staat op til...

Dankij deze strip leerden we weer iets bij over de genadeloze, verschrikkelijke periode van de Spaanse veroveringsoorlogen, nog niet in het minst over Gonzalo Guerrero die echt heeft bestaan en nog steeds wordt geëerd in Mexico. Wij hadden nog nooit over hem gehoord, we zijn na lezing van dit dubbeldikke album dus slimmer geworden. Ook het uitgebreide achtergronddossier over die specifieke geschiedenis is leerzaam en mooi geïllustreerd door Jeronaton.

Jean Torton
alias Jeronaton publiceerde in de jaren 1980 en 1990 soft-erotische strips en later leverde hij bijdragen aan De Reizen van Alex met illustraties over de Maya's en de Inca's. In 1991 verscheen in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard, op scenario van Jean-Luc Vernal, het album De Pijl en het Vuur over diezelfde Guerrero. El Nakom is een gloednieuwe, vlottere vertelling.

Jeronatons vroegere albums waren bijna fotorealistisch geschilderd, maar oogden banaal en kitscherig. In El Nakom excelleert hij dan toch, hoewel hij de lat niet altijd even hoog weet te leggen in met name de uitwerking van de figuren. Hij zet daarentegen een heel geloofwaardige samenleving neer waaruit documentatiedrang en passie voor het onderwerp blijken. Ook voor het levensverhaal van Guerrero bleven we gebiologeerd en gekluisterd zitten om het in één ruk uit te lezen. Dit is vooreerst een heel goed gemaakte geschiedenisstrip waaruit je zal bijleren.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019