Edelweiss integraal
COMPLETE TRILOGIE IN LUXE-UITVOERING OP GROOT FORMAAT MET EX LIBRIS
Edelweiss integraal
KLIK
voor andere strips van
Romain Hugault


KLIK
voor andere strips van
Yann
EDELWEISS integraal
1. Valentine - 2. Sidonie - 3. Walburga

Romain Hugault + Yann
Silvester | 144 p. | € 79,95 (HC)
Elke pagina is een juweeltje
Silvester bundelt van goudhaantje Romain Hugault de twee trilogieën De Nachtuil (2009-2011) en Edelweiss (2012-2013) op scenario van Yann die het pad effenden naar hun recentste succes Angel Wings. Van deze laatste zal al zeker een derde cyclus komen... en misschien leiden de drie cyclussen ooit naar een gelijkaardige integrale uitvoering op groot formaat. Deze luxes zijn geen handig formaat om het hele verhaal nog eens te lezen, maar de uitvoering is subliem. Je kan de feilloze tekeningen met de onlosmakelijk herkenbare inkleuring nog meer in detail bewonderen. Achterin steekt een op vierhonderd exemplaren genummerde ex libris in een ingeplakt plastiek hoekje. Dit is volgens ons zijn geld waard, zeker in vergelijking met het povere aanbod dat andere luxes weleens bieden, of integendeel helemaal niet bieden. Hieronder herhalen we onze oude besprekingen van de delen 1 tot 3.


EDELWEISS 1: Valentine (2012)
Exact een jaar na het verschijnen van het slot van De Nachtuil staat het auteursduo Romain Hugault en Yann er opnieuw met een luchtvaarttrilogie. Nu brengen ze de onverschrokken Henri Castillac ten tonele. Hij is een toppiloot in het elite-eskader van de nog jonge Franse luchtmacht. We schrijven het jaar 1917 en de Eerste Wereldoorlog woedt in alle hevigheid in de loopgraven in het noorden van Frankrijk en Vlaanderen. Henri voert zijn missies naar behoren uit, maar elke keer bij de Duitse vijand een piloot met "Edelweiss" op de vleugels en een gestileerde edelweissbloem op de romp zich komt meten met de Fransen, komt Henri volledig ongeschonden uit het gevecht. Men begint hem van lafheid te betichten omdat men vermoedt dat hij liever vlucht dan te vechten. Uit flashbacks vernemen we dat Henri een tweelingbroer heeft die ook piloot werd, maar uit de luchtmacht werd geflikkerd. Welk geheim delen de twee?
Luchtvaartliefhebber Yann lardeert zijn verhaal weer met historische feitjes zonder dat die opzichtig worden geptresenteerd als "Opgepast! Authentiek". Van Hugault zijn we z'n tegen het hyperrealisme leunende stijl inmiddels gewoon. Vliegtuigen, structuren allerhande en alles wat een omgeving helpt bepalen, tekent hij met een ongelofelijke vaardigheid, telkens met een passende gloed om een ideale stemming weer te geven. Alleen passen zijn personages daar niet altijd in, zeker als Yann zonodig grappig wil doen. Dan zie je dat Hugault daar moeilijk mee uit de voeten kan door expressies te karikaturaal te vertalen... de autoscène op pagina 38 bijvoorbeeld verknalt voor ons de opgebouwde ernst. Tegen een warmbloedige scène op pagina 42 hebben we dan weer niets in tegen te brengen.


EDELWEISS 2: Sidonie (2012)
De Duitse piloot met de edelweis op de romp van zijn vliegtuig daagt zijn Franse rivaal Henri Castillac uit voor een luchtduel. Het is een duel dat Henri liever vermijdt. Met zijn tweelingbroer Alphonse, net zo bedreven met de stuurknuppel maar nu gedegradeerd tot het besturen van een tank, gooit hij het op een akoordje. Door een kwestie uit het verleden kan Alphonse niet weigeren. Castillac wint het gevreesde duel, maar zijn broer krijgt een ongeluk met zijn tank en raakt gewond. Er is geen weg terug, het spel moet verder worden gespeeld. Welk spel? Ahaa!
Romain Hugault en Yann raken nu echt goed op dreef met hun luchtvaarttrilogie, ondertussen hun tweede na het even gesmaakte De Nachtuil. Elke pagina is een juweeltje. Yann bedient zich minder van storende komische scènes die het eerste deel wat ontsierden en concentreert zich meer op de kern van het verhaal. Dat is weliswaar al in tal van klassieke verhalen uitgewerkt, maar dat wil nog niet zeggen dat je de uitkomst in het derde deel kan opdreunen. Yann heeft dus nog wel wat in petto voor de afronding van het geheel.


EDELWEISS 3: Walburga (2013)
Eindelijk komen we de volledige toedracht te weten over het geheim dat de Franse tweelingbroers Henri en Alphonse Castillac delen. Het heeft te maken met een identiteitswissel en een vrouw, Valentine. Twéé vrouwen eigenlijk, want ook zigeunerin Walburga eist in dit deel een belangrijke hoofdrol op.
Het slot van de trilogie krijg je niet als een rechtlijnig afgebakend verhaal geserveerd. Yann wisselt meerdere flashbacks af om de verrassingen te doseren. En elk van die flashbacks kent zijn sterke momenten. Vooral de luchtgevechten, met name een gevaarlijke afrekening op eenzame hoogte, en ook de luchtaanvallen op Parijs zijn imposant, zowel als onderdeel van het verhaal als de uitwerking ervan door rastalent Romain Hugault, zelf een as der azen in de luchtvaartstrip.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: