Duisternis 5
COMPLEET VERHAAL
Duisternis 5
KLIK
voor andere strips van
Iko


KLIK
voor andere strips van
Christophe Bec
DUISTERNIS 5
Schepsels

Iko + Christophe Bec
Daedalus | 60 p. | € 17,95 (HC)
Games of Thrones van de negende kunst
Vijf jaar hebben we moeten wachten op het laatste deel van Duisternis, maar het was het meer dan waard. Na het lezen van dit afsluitende deel was het lang geleden dat we zo tevreden waren over een afgeronde reeks. Indrukwekkende one-shots komen we vaker tegen, maar een verhaal in vijf delen dat qua scenario en tekeningen zo sterk was, is een uitzondering.

Waar deel 4 nog een overgangsalbum was, rondt scenarist Christophe Bec alle losse verhaallijnen heel deskundig af. Het volk van prinses Tifenn vindt onderdak bij koning Ti-Harnog en de alles verwoestende draken zijn in aantocht. Een ultieme confrontatie kan niet uitblijven, gelukkig voor Tifenn krijgt zij hulp van ridder Arzames en het sterrenkind Ioen van Nuuru. Ioen komt rechtstreeks uit de sterren en is opgevoed door zijn liefhebbende aardse pleegouders Kilian en Enora. Aanvankelijk waren Arzames en Ioen elkaars concurrent om de gunst van prinses Tifenn, maar nu gaan zij op emotioneel gebied ieder een eigen weg.

Nevenpersonages als de heks, kaartspeler Farrod en Ioens vriend Torud zorgen voor een sterke aanvulling en ieder heeft zijn eigen rol in het verhaal. Het sterke aan het scenario van Bec is dat hij over alles heeft nagedacht en het uitwerkt alsof je naar een fantasyfilm kijkt. Middeleeuwse kastelen, een overvoed aan draken en pakkende hoofdrolspelers. Wellicht het beste aan dit alles vinden we het einde. Net als je denkt dat de grote finale wel vroeg begint, wordt meteen duidelijk dat Bec meerdere richtingen vakkundig wil afronden. Sommige personages komen als winnaar uit de strijd en anderen betalen een hoge prijs. We zijn er nog steeds niet over uit wat we de beste scène vinden. De confrontatie met de aanvoerder van de draken, het lot van Tifenn of de zoektocht van Ioen naar zijn stiefvader Kilian die zichzelf al vele jaren kwalijk neemt dat hij Ioen heeft laten meegaan met de gladiatoren in deel 2.

Grafisch waren we al onder de indruk van het talent van Iko en ook nu bewijst hij zijn grote klasse. Maar het is wel allemaal minder gedetailleerd en ook minder zuiver dan in de vorige vier delen. De lijnen zijn dikker en soms oogt het wat schetsmatig. Het is echter nog altijd veel beter getekend dan menig ander stripalbum.

In onze vorige bespreking sloten we af met de zinsnede dat als beide heren hun best doen voor deel 5, Duisternis de geschiedenis zou ingaan als een van de betere afgeronde fantasyreeksen van de laatste twintig jaar. Na het opnieuw lezen van de volledige reeks zijn we van mening dat het een van de beste fantasyreeksen van de laatste vijfentwintig jaar is geworden. Absoluut eindejaarsmateriaal en hulde voor uitgeverij Daedalus dat ze deze Games of Thrones van de negende kunst hebben uitgegeven.
DAI HEINEN --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: