Druuna 5
LAATSTE DEEL
OK VERKRIJGBAAR IN VERZAMELBOX MET DE COMPLETE REEKS TEGEN 199,95 EURO
Druuna 5
KLIK
voor andere strips van
Paolo Eleuteri Serpieri
DRUUNA 5
De Vrouw die met de Wind Gaat

Paolo Eleuteri Serpieri
Dark Dragon Books | 96 p. | € 29,95 (HC)
Twee liefdes
Midden jaren 1980 maakte de stripwereld kennis met Druuna, een voluptueuze sexy dame die allerlei avonturen beleeft in een futuristische wereld. Verantwoordelijke voor deze creatie was de Italiaanse tekenaar Paolo Eleuterie Serpieri. De rondborstige dame veroverde al gauw de harten van stripliefhebbers die een vleugje erotiek in strips konden appreciëren. Hoewel "een vleugje" misschien iets te braaf is uitgedrukt, want Druuna paradeert meestal naakt of halfnaakt doorheen de strips.

Serpieri nam de tijd om het verhaal van Druuna te vertellen en wat niemand echt nog verwachtte, was een negende deel in deze saga. Na de gebundelde edities van Dark Dragon Books is dit deel 5 in hun telling. In De Vrouw die met de Wind Gaat combineert Serpieri zijn twee grote liefdes. De Italiaanse stripmaker heeft een voorliefde voor westernverhalen en in dit nieuwe Druuna-verhaal integreert hij die wereld mee in het verhaal. We moeten ook toegeven dat hij dat op een sublieme wijze gedaan heeft. Hij weet de combinatie van het westerngegeven en de futuristische, machinale wereld waarin Druuna vertoeft tot een verhaal te verweven waarbij de lezer de overgangen tussen de twee werelden naadloos zal kunnen maken.

Druuna is in dit allerlaatste avontuur nog steeds op zoek naar zichzelf, maar aan het eind van het verhaal lijkt het alsof Serpieri effectief deze serie wil afsluiten tot je toe bent aan de laatste beelden. Daaruit blijkt dat de bewoner van de laars van Europa nog een opening laat om zijn heldin in een later stadium opnieuw boven te halen.

Tekengewijs heeft Serpieri nog niets aan kracht ingeboet. De personages zijn weer minutieus uitgewerkt en de anatomische perfectie die hem typeert, zorgt ook nu weer voor uitmuntend tekenwerk. Ten opzichte van de vorige verhalen wordt het erotiekgehalte in dit deel beperkt tot een naakte Druuna zonder bijkomend gepomp. Dat maakt van De Vrouw die met de Wind Gaat alvast een van de bravere albums uit de reeks.

De vier voorgaande integrales die Dark Dragon Books op de markt bracht, bestonden steeds uit twee vroegere albums. Omdat in dit vijfde deel maar één verhaal is opgenomen, is de rest van deze integrale opgevuld met enkele prachtige tekeningen en schetsen van Druuna. Blijkbaar was er dan nog geen voldoende materiaal aanwezig om er de 96 pagina's mee op te vullen, zodat de laatste pagina’s ingevuld zijn met reproducties van een twintigtal originele platen in zwart-wit vóór Serpieri die heeft ingekleurd. Op zich is daar niets mis mee als dit zich beperkt tot enkele pagina's, maar nu lijkt het eerder op bladvulling.

Dark Dragon Books heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de complete reeks, inclusief deel 0, (opnieuw) uit te brengen in een luxebox waaraan ook dit laatste deel is toegevoegd. Lezers die de vijf eerdere delen al in hun bezit hebben, kunnen de box in augustus ook leeg aanschaffen. De box op zich is alvast een pareltje, die zeker niet zal misstaan als het op de juiste plaats en met de juiste zijde op de kast gestald wordt.
PETER ROTTHIER --- juli 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: