Driftwereld 1
DEEL 1 VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
Driftwereld 1
KLIK
voor andere strips van
Ken Broeders
DRIFTWERELD 1
Een Verhaal over Dieven en Trollen

Ken Broeders
Uitgeverij L | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Patina en schakeringen
We volgen Ken Broeders al jarenlang voor en achter de schermen. De totstandkoming van Driftwereld was een strijd. De landing bij Uitgeverij L een droom. Het belangrijkste is dat Broeders, die Apostata noodgedwongen moest publiceren bij drie verschillende uitgeverijen, zich kan concentreren op de fantasywereld die hij heeft geschapen, zonder verder gedoe aan zijn hoofd. Dat hij in hete weersomstandigheden weleens in zijn kelder verkoeling zoekt om daar verder te tekenen, is een bewijs te meer dat hij zelf graag toeft in die wereld. Ook wij zijn daar nu als lezer toegelaten. En het zit meteen goed. De 56 pagina's vliegen voorbij door de vlotheid van de vertelling. Je houdt je voornamelijk in om de tekeningen een wijle te bewonderen. Broeders is ook zo slim om op gepaste momenten tekstloze prenten in te lassen om je net daar te sturen, om je daar een momentje vast te houden en je deelgenoot te maken van de emoties van de personages. Vaak zijn het close-upjes, soms enkel een verbaasd kijkend oog.

Het begint allemaal in een tempel, de laatste rustplaats van een magiër, waar de elf Dellric Twotter binnendringt om een juweel te stelen. Al snel staat hij oog in oog met een Mens, de roodharige Ysabeau, die dankzij de magische krachten van een kwaadaardige heks tevoorschijn kwam. Ook zij heeft het gemunt op het juweel van de magiër. Om zich uit haar greep los te rukken, gaat Ysabeau op de vlucht in een voor haar nieuwe wereld... Driftwereld, die de heks vooralsnog niet kan betreden. Dellric en Ysabeau trekken vervolgens samen op in die wereld waar oorlogen, moordzuchtige trollen en vernietiging schering en inslag zijn.

Uit Broeders' vorige reeksen onthielden we dat hij weleens te veel wou vertellen en daarbij te hard van stapel liep. We konden niet altijd mee. Het kill your darlings-principe is moeilijk te hanteren als je als auteur zoveel van je personages en grote en kleine vondsten houdt. Maar het principe helpt wel om minder ballast mee te sleuren en het begrijpbaar te houden. Ook nu weer duiken er heel wat verschillende personages op die elk hun zegje hebben en die soms al wat meer achtergrond krijgen, maar werkelijk nergens krijg je de indruk dat die gerust achterwege konden gelaten worden. Ze geven extra patina en schakeringen in een nu al rijkgevulde wereld met prachtige decors. En in dit genre, niet gedicteerd door historische wetmatigheden, voelt Broeders zich duidelijk in zijn sas. We hadden al langer opgemerkt dat hij met elk nieuw album beter wordt. Terwijl Driftwereld deel 1 niet te overtreffen lijkt, blijft het wel uitkijken naar deel 2, waarbij we benieuwd zijn naar alle plekken waar de tegenover zijn lezers vrijgevige tekenaar ons zal uitnodigen.

Voor 49,95 euro kan je ook een luxe-editie kopen met een op vijfhonderd exemplaren genummerde en gesigneerde prent. Alleen al die toegevoegde prent met een geweldig mooi tafereel is de moeite waard, maar je krijgt er nog eens zestien pagina's schetsen, voorstudies, uitgewerkte kopjes, proefplaten en losse, leuke tekeningetjes bovenop. De gemoedelijke, niet van scherts gespeende teksten — die trouwens ook een troef zijn in de dialogen van de strip — bieden in die luxe-editie een verademende afsluiter van het eerste deel.

UItgeverij L én de lezers mogen zich in de handen wrijven met deze aanwinst.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019