Dood en Opgegraven 1
COMPLEET VERHAAL
Dood en Opgegraven 1
 
DOOD EN OPGEGRAVEN 1
Lijk op de Loop

Pascal Colpron + Jocelyn Boisvert
Dupuis | 48 p. | € 6,95 (SC)
Levend(ig)?
De jonge tiener Yan rept zich van school naar huis om zijn pasgeboren zusje op de wereld welkom te heten. Alleen zit zijn eigen tijd op deze aardbol er plots zelf op.

Doorgaans eindigt alles met "dood en begraven", maar blijkbaar niet voor Yan. Klaroen spelend 'doodt' hij de tijd in zijn kist, maar wanneer zijn rouwende vriend hem opgraaft, lijkt hij klaar voor een 'leven' als zombie.

Een dode die probeert uit zoeken wat er aan de hand is. Origineel is het idee voor de dood niet. Gelukkig springt de rest van de verhaalinsteek meer uit de band. Yan is geen bloederige zombie, of een skelet, maar gewoon een jongen met een kleurtje en een geurtje die uit zijn kist kruipt.

Jeugdauteur Jocelyn Boisvert heeft er werkelijk alles aan gedaan om zijn nieuwe reeks aantrek te laten vinden bij jonge tieners. Er zit flink wat vaart in dit verhaal, misschien zelfs wat te veel. Een flinke dosis rebelsheid, wat avontuur en mysterie en een goth-vriendinnetje? Wat wil de gemiddelde tiener nog meer? De hapklare tekeningen van de Canadese debutant Pascal Colpron ondersteunen de razende vaart die zijn landgenoot in het verhaal steekt. Dat deze man een achtergrond heeft in de animatie- en gamingwereld is absoluut geen verrassing.

Een vriendelijke tienerzombie, of dat voldoende aanslaat bij het doelpubliek zullen we gauw zien. Boisvert laat nog heel wat vragen onbeantwoord, te veel misschien voor de jeugd die wil dat alles zich snel ontvouwt. Zal Yan achter zijn moordenaar aangaan, zijn familie steunen of toch eerder een zombiefilm maken? We weten het hopelijk snel. Laat ons hopen dat Dupuis deze reeks lang genoeg kansen geeft om zich te ontwikkelen. Jongeren kunnen wel een levendige stripreeks gebruiken die even wat ademruimte krijgt, zombies of geen zombies.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- oktober 2019