Dokus 24
ALBUM MET GAGS
Dokus 24
KLIK
voor andere strips van
Godi


KLIK
voor andere strips van
Zidrou
DOKUS 24
Opgelet, School!

Godi + Zidrou
Le Lombard | 48 p. | € 5,00 (SC)
Pijnverzachtend
De zomervakantie is afgelopen en het liefst van al willen we ze verlengen. En nee, ook al staat het nieuwe schooljaar voor de deur, langs het raam kunnen we er ook niet aan ontsnappen. September is dé stressmaand voor menig leraar en scholier, maar ook de maand waarin Dokus met een nieuw album afkomt vol tips en tricks om toch maar niet te hoeven studeren. Wees wel gewaarschuwd: probeer deze stunts niet op school of op het werk, want ze kunnen weleens slecht uitpakken.

Bernard Godi en Zidrou houden al jaar en dag vast aan hun beproefde succesrecept met gags en kortverhalen over klaskneusje Dokus die goede punten wil halen zonder te studeren. Uiteraard komt hij bedrogen uit, omdat zijn buurmeisje hem al lang in de smiezen heeft en hem iedere keer weerwerk biedt. Zijn nullen komen niet voort uit een gebrekkige hersencapaciteit, door zijn lakse studiehouding. Hij laat regelmatig goeie dingen zien wat betreft spieksnufjes en het onder tafel praten van meneer Peeters, zijn leraar.

Naast de klassieke gags treedt het auteursduo ook buiten hun comfortzone in het nieuwste deel. Zo vertelt Leonie een spannend maffia-achtig verhaal over Dokus die haar bedreigt voor antwoorden in een noir-tekenstijl. Ook verplaatsen ze het verhaal even van het klaslokaal naar het Ministerie van Onderwijs, waar de medewerkers de boodschap krijgen dat heel wat scholen moeten sluiten door financiële problemen. Een droom die zou uitkomen voor Dokus, maar zijn gevangenis... euh, school blijft overeind.

Hoewel de meeste gags nog steeds het spieken en het misleiden van meneer Peeters behandelen, krijgen we niet het gevoel dat Zidrou en Godi in herhaling vallen. De tekenstijl blijft fluks en verzorgd met een uitgebreid kleurenpalet. Ze slagen erin steeds opnieuw origineel en out-of-the-box over te komen en een glimlach op ons gezicht te toveren. En dát in september!
SEPPE COOLS --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: