Dokter Zwitser
LAATSTE DEEL
Dokter Zwitser
KLIK
voor andere strips van
Marc Wasterlain
DOKTER ZWITSER
Het Koninkrijk der Katten

Marc Wasterlain
Arcadia vzw (Arcadia Archief) | 56 p. | € 23,95 (HC)
Nevenwerkingen
Arcadia vzw doet niet aan nummeringen binnen de collectie Arcadia Archief. In ieder geval is dit het vierde Dokter Zwitser-album dat ze uitgeven. De eerste twee sprookjesavonturen voor kinderen waren al ouder en werden door Casterman niet vertaald. Terugkeer naar de Kattenplaneet en deze Het Koninkrijk der Katten betekenden voor de toverdokter een comeback na vele jaren, en dan maar meteen met een tweeluik dat zich afspeelt op de Kattenplaneet waar in het oorspronkelijke tweeluik Kattenplaneet (1981) en De Reus die Vragen Stelde (1982) al een oorlog woedde tussen dierenvolkeren. Dokter Zwitser verzeilt opnieuw in oorlogsgewoel, maar na deel 1 lijkt de vrede weergekeerd tussen de wolven, katten, beren en honden. Met een gerust gemoed kan hij terugkeren naar de Aarde via een Britse telefooncel (geleend van Doctor Who?). Omdat hij geen muntjes heeft, kan hij de tijdportaalpoort niet gebruiken en moet hij nog een maand langer blijven. Zo kan hij de kroning meemaken van de jonge kater Ury, maar de rust was van tijdelijke aard, want aan het hof en bij de vijand is Ury niet bij iedereen geliefd... en dat geldt ook voor Dokter Zwitser! O ja, er zijn ook nog varkens van een andere planeet (Pigs in Space!) die in hun Star Wars-toestellen voor extra afleiding zorgen.

Marc Wasterlains medicijn voor een goede luim heeft wat nevenwerkingen. Er gebeurt zodanig veel dat we slechts een zeldzame keer de verwonderende magie uit de oorspronkelijke avonturen ervoeren, net op het moment dat Zwitser voor het eerst met zijn lange, rode mantel vliegend een kasteel verkent. Het Peter Pan- of Dumbo-gevoel is niet ver weg als je die jongen of olifant voor het eerst ziet vliegen. Voor de rest stopt Wasterlain er een lading referenties in om de middeleeuwse setting naar de onze over te brengen, met onoordeelkundige beslissingen van de inquisitie, religieuze bullshit en een milieubewuste boodschap erbovenop. Enige maatschappijkritiek is Wasterlain niet vreemd. Die aanpak kan hij trouwens nog beter uitbuiten in Sarah Spits die eerstvolgend een comeback zal beleven.

Wie op een andere manier wil ondergedompeld worden in de wereld van Wasterlain raden we een bezoekje aan het Belgisch Stripcentrum aan. Nog tot 15 september loopt daar een mooie overzichtsexpo van zijn veelzijdige carrière.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: