Dirk
COMPLEET VERHAAL
Dirk
KLIK
voor andere strips van
Mario Boon
DIRK
Het Leven Is een Strijd Waard

Mario Boon + Mario Boon / Luc Colemont
Ballon Comics | 56 p. | € 8,95 (SC)
Het leven is geen ponykamp
Eerlijk gezegd zagen we ertegenop om deze strip te lezen. De sterke cover intrigerende ons onmiddellijk, maar door het kankerlogo rechtsonder kregen we plots een krop in de keel. We zijn geen fan van ziekteverhalen, nog minder van kanker en al helemaal niet van kankerverhalen die slecht aflopen. Verlies ligt bij ons nog allemaal te vers. Maar we zijn geen broekschijters. Bij een eerste doorbladering viel het goed mee. Mario Boon hield zijn gesmaakte harde Doomsday-stijl aan, maar koppelde er een frisse pastelinkleuring aan. Mooi. Uiteindelijk haalden de sterk in beeld gebrachte gladiatorenpagina's ons over de streep. We zouden het wel zien.

Na even diep ademhalen begonnen we eraan. Oef. Het komt niet belerend of geforceerd over. Het leest vlot. Voor zijn vijftigste verjaardag krijgt de alleenstaande geschiedenisleraar Dirk van zijn dochters een citytrip naar zijn droomstad Rome aangeboden. Eén terrasje verder en Dirk wordt al aan de haak geslagen. Ze is knap. Wat later beleeft hij zijn eigenste nacht in Rome. Het is hem gegund. Op de terugreis wordt Dirk echter onwel. En dan komt het. Dit is toch een opdrachtstrip. Plots krijgen we een als dialoog vermomd reportagestukje van enkele pagina's te lezen. De boodschap dat darmkanker een ideale ziekte is om te behandelen als je er op tijd bij bent, enzovoort, hebben we even doorgeslikt als was het een reclameblokje tijdens een gezellige romcom. Na de onderbreking pikt Boon zijn verhaal naadloos terug op. Zo blijft hij ons vasthouden in zijn verstandig opgebouwd scenario. De knappe Italiaanse scènes geven de strip een extra dimensie en genoeg zuurstof om de meer sombere pagina's een plaats te geven. De Limburgse Oost-Vlaming weet zo netjes het evenwicht te bewaren tussen liefde en dood.

Dirk is geen Wills Kracht, geen Het Zotte Geweld en al zeker geen Toen David Zijn Stem Verloor. Dirk is en blijft een opdrachtstrip, maar ook bij Boon is het leven en de ziekte geen ponykamp. Toch heeft de strip iets wat voorgenoemden niet hadden: hoop. Dirk biedt liefde, sterkte en vooral hoop. De strip steekt je ondanks alles een hart onder de riem. En alleen al die boodschap biedt Dirk meer dan voldoende bestaansrecht.

We hadden deze strip heel graag enkele maanden vroeger gelezen en cadeau gedaan. Het zou ons beiden goed hebben gedaan. Mooi werk, Mario.
WOUTER PORTEMAN --- maart 2019