Dino
COMPLEET VERHAAL
Dino
KLIK
voor andere strips van
Dieter Van Der Ougstraete
DINO
Dieter Van Der Ougstraete
Oogachtend | 196 p. | € 35,00 (HC)
Dinoworld
Na de scheiding van zijn ouders verhuist de jonge Didier (Dino voor eventuele vrienden) met zijn vader naar het onooglijke boerengat Erfschote. Zowel de vader als de zoon moeten weer onderaan de sociale ladder beginnen: in de aardappelfabriek en op school zijn zij de vreemde eenden in de bijt. En zo krijgen ze allebei te maken met de obligate pesterijen die bij een dergelijke wisseling van decor lijken te horen. Tabula rasa, het groene gras aan de andere kant... het is hen echt niet gegund.

Toen we de synopsis van het album onder ogen kregen, werden we er niet echt warm of koud van. Zoiets hadden we nu eenmaal al heel wat keren gehoord, gelezen en gezien. En hadden we niet net op Netflix 13 Reasons Why gebingewatcht?

Dieter Van Der Ougstraete is gelukkig niet de eerste de beste. Door een strakke opeenvolging van visuele metaforen slaagt hij erin om een uitgekauwd onderwerp naar ongekende striphoogtes te stuwen. Zijn geheel eigen stijl, die hij bij Snow en Fantomia nog voor fantastische avonturen gebruikte, past hij nu toe op een realistisch coming-of-ageverhaal. Dit is in eerste instantie even wennen, maar dan is het vooral genieten geblazen van een vuurwerk aan kleuren en groteske wezens waarbij de auteur zijn bewondering voor Jeroen Bosch, Beverly Hills 90210 en vele andere epigonen uit de populaire cultuur een intrigerend platform biedt.

Dino is een album dat je niet even tussendoor leest, maar waar je de tijd voor moet nemen. Pas dan openbaart het zich in zijn volle potentie. Echte klasse is nooit vrijblijvend!
MARIO STABEL --- september 2019