Didier, het 5e Wiel aan de Tractor
COMPLEET VERHAAL
Didier, het 5e Wiel aan de Tractor
KLIK
voor andere strips van
Pascal Rabaté
DIDIER, HET 5e WIEL AAN DE TRACTOR
François Ravard + Pascal Rabaté
Concerto Books | 80 p. | € 24,99 (HC)
Vluchtige luchtigheid
We maken kennis met de vijfenveertigjarige Bretoense Didier, een niet zo snuggerige vent die met zijn zus Soazig in een boerderijtje woont. De grote fan van de Tour de France is heel ongelukkig, hij heeft nog nooit de grote liefde gekend. Bij zijn maat Régis, een boer die failliet ging en wiens eigendommen worden verkocht, gaat hij een oogstmachine kopen. Didier komt thuis zonder materiaal, maar wel met Régis. Soazig is furieus, maar de vonk slaat over tussen Soazig en Régis. Didier schrijft zich daarna in op een datingsite. Daar vindt hij al snel een geïnteresseerde.... nadat Soazig en Régis de info op Didiers profiel hebben aangepast... Liefde op de boerenbuiten, of net niet?

Dit album is het eerste van Concerto Books dat niet over een muzikant gaat. Het opent een ambitieuze catalogus waarvoor kersvers uitgever Hansje Joustra (ex-Oog & Blik, ex-Scratch Books) de samenstelling garandeert. Joustra heeft een neus voor de betere auteursstrip en hij was al medeverantwoordelijk voor Pascal Rabatés eerste vertalingen, te beginnen met het weergaloze Ibicus.

Eenzelfde diepgang moet je niet verwachten van Didier. Rabaté lijkt de laatste jaren voor luchtigheid te kiezen, zie ook het plotloze Leve de Branding! waarin observatie van de menselijke natuur primeert op wat moet doorgaan voor een verhaal. Didier leest als een fait divers over online daten en liefde in het echt. De sterkte zit hem andermaal in de personages die Rabaté presenteert: hoe ze reageren, wat ze zeggen en net zo goed wat ze niet doen, want ook falen hoort bij het mens zijn.

In François Ravard vond Rabaté een ideale partner om het gemoedelijke, gezapige leven op het platteland vorm te geven. De drama's en financiële stroppen die in landbouwmiddens tot vele zelfmoorden leiden, krijgen we in het begin geserveerd, daarna wordt de toon almaar vrolijker. De hele tijd lang waan je je in het zomerseizoen. Alles baadt in heldere kleuren. Zijn figuren acteren afwisselend ingetogen en overdreven expressief, maar altijd treffend.

Deze strip zal je met een goedgemutst gevoel achterlaten. De vluchtige luchtigheid van het verhaal doet dat gevoel weliswaar redelijk snel vervliegen.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019