Detox 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Detox 1
KLIK
voor andere strips van
Jim
DETOX 1
De Ontkenning

Jim / Antonin Gallo + Jim
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 88 p. | € 29,95 (HC), de SC verschijnt in november
De hemelse hel van het ontgiften
We kennen allemaal wel een Mathias. Het zijn alfabeesten die de ratrace blijven aanzwengelen ter ere van Het Doel, ego of status. Ze zitten overal. Ze zijn onuitroeibaar, onaantastbaar en helaas voor velen, ook nodig in elk bedrijf. Mathias d'Ogremont is zo’n alfaman. Gekluisterd aan zijn twee smartphones (eentje voor het werk en een voor persoonlijk gebruik) neemt hij voortdurend keiharde, rationele beslissingen. Zijn ondernemingsdrang wordt nauwelijks getemperd door zijn ongezonde levensstijl en zijn gezin op de achtergrond. Maar plots sterft zijn beste medewerkster en tevens maîtresse aan een hartaanval. Op de vooravond van Mathias' jaarlijkse familievakantie wordt ze begraven. En daar, aan de rand van haar graf, beseft de directeur-generaal dat het anders moet. Hij vlucht gewoon weg. In zijn waas lult hij zich binnen in een prestigieuze detoxcursus die hij kort voordien nog keihard uitlachte. In het afgelegen bezinningsoord aangekomen beseft hij net te laat dat hij in zijn eigen nachtmerrie is terechtgekomen. Zijn medecursisten zijn anders, de toon is emotioneel zweverig, en de organisatoren zijn alfamannetjes van de andere kant van zijn universum. Maar het is te laat, d'Ogremont kan niet meer weg. Hij zit er vast. Hem rest enkel een paar liter van een walgelijk ontgiftingsdrankje.

Met Detox zet Jim zijn typische midlifecrisisverhalen even aan de kant. Niet het verouderingsproces of de relaties van een koppel zijn nu het centrale thema, maar wel de innerlijke strijd van een van hen. Is het zot meedraaien het ware leven? Om zijn punt duidelijk te maken, tapt Jim uit één groot karikaturaal vat. De personages zijn langs beide kanten net te clichématig om echt geloofwaardig te zijn, maar het kunstje van Jim werkt wel. Wanneer de uitersten met elkaar in aanraking komen, is de humor nabij.

Detox
is dan ook vooral een heel grappige strip geworden. Eigendunk, pathos, nederigheid,... het hele scala aan gevoelens, associeerbaar met Grote Leiders — of ze nu machiavellisten of yogasnuivers zijn —, komt bovendrijven. Gelukkig weet Jim die karikatuur te verpakken in de geweldige, geloofwaardige dialogen. Hij kan het toch zo mooi zeggen.

Detox is een tweeluik en dient ook als dusdanig gelezen te worden, want net zoals in 's mans andere tweeluiken, eindigen we nu op een dieptepunt voor het hoofdpersonage. Hopelijk bewandelt Jim in het slotdeel niet het pad van de logische verwachtingen. Duimen maar!

Dit eerste deel van Detox kon een doorsnee Jim geweest zijn, maar ook in de tekeningen munt hij toch weer uit. Hij speelt met een subtiele mimiek en eert het kleine gebaar. Voor de decors en de inkleuring wordt hij geruggensteund door de Spaanse tekenaar Antonin Gallo. Gallo pakt hij uit met een consequent doorgedreven inkleuring vol oker, bruin en grijstinten. Dat geeft de strip een wat aards, warm gevoel.

Een tof thema, rake dialogen, een subtiele tekenaar en een juiste inkleuring... Ingrediënten genoeg om een album af te leveren dat ons al een tijdje niet loslaat. Detox is een prachtige strip die ons een confronterende spiegel voorhoudt. Persoonlijke topper.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2019