De Derde Zoon van Rome 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIJFDELIGE REEKS
De Derde Zoon van Rome 1-2
KLIK
voor andere strips van
Stefano Martino

KLIK

voor andere strips van
Dejan Nenadov
DE DERDE ZOON VAN ROME 1-2
1. Martius - 2. Eunus, de Eerste Spartacus

Stefano Martino (deel 1) / Dejan Nenadov (deel 2) + Laurent Moënard
Daedalus | 56 p. (deel 1) • 48 p. (deel 2) | € 17,95 (HC), de SC's verschijnen later
Duizend karkassen in Rome
De legende van de stichters van Rome is een alom bekende mythe die kinderoogjes nog steeds doet blinken. Wie kent er niet het verhaal van de tweeling Romulus en Remus die opgevoed werd door een wolvin en later de eerste steen van het legendarische Rome zou leggen? Laurent Moënard zorgt voor een originele invalshoek en geeft de heroïsche tweeling nog een broertje die zal uitgroeien tot de derde zoon van Rome. Maar in tegenstelling tot het duo evolueren hij en zijn opvolgers tot een kwade sekte die in Rome rondwaart en de stad naar haar ondergang wil leiden. De geschiedenis van de Eeuwige Stad is er altijd een van bloed, zweet en tranen geweest en de scenarist koppelt handig enkele klassieke historische gebeurtenissen aan de fictieve rode draad rond een terroristische groepering avant la lettre.

In het eerste deel staat vooral de tweede Punische oorlog centraal waar Hannibal het Romeinse rijk bijna tot op de knieën dwingt, maar uiteindelijk toch de duimen moet leggen voor Scipio Africanus. De held Martius, een rabiaat tegenstander van de Sekte van de Derde Zoon, speelt een belangrijke rol in de afwikkeling van het complot. In deze proloog wordt niet alleen de algemene opzet verklaard, maar krijg je er ook nog eens een spannend avontuur bovenop en dat zorgt ervoor dat je er door de snelle opeenvolging van scènes wel even het kopje bij moet houden. Tekenaar Stefano Martino brengt de bloederige scènes op een degelijke manier in beeld en gaat op een speelse manier met zijn découpage om.

Het tweede deel is meer rechttoe rechtaan van opzet en vertelt het verhaal van de Siciliaanse slavenopstand van ene Eunus. Maar terwijl Spartacus nog steeds bekend is bij het grote publiek, is Eunus wat door de mazen van het geschiedenisnet geglipt. Hier fungeert hij zo'n beetje als wraakengel van de sekte die tentakels blijkt te hebben tot in de hoogste kringen van Rome. De tekeningen zijn deze keer van Dejan Nenadov. De pagina-indeling is hier wat braver, maar ook hij zorgt ervoor dat het rode penseel van inkleurder Stéphane Paitreau overuren mag draaien.

Deze reeks verlegt geen grenzen, maar past mooi in het recente aanbod semi-historische Wat als?-strips, zoals Roma, Uur U of Wunderwaffen die blijkbaar toch heel wat liefhebbers kennen. In de volgende drie delen zijn er nog plots rond Sulla en Pompeius, Julius Caesar en Vercingetorix en Marcus Antonius en Cleopatra voorzien: ideaal leesvoer dus om je teloorgegane historische kennis van het middelbaar even op te frissen.
MARIO STABEL --- mei 2019