Dede - Detective Deschamps 1
COMPLEET VERHAAL
Dede - Detective Deschamps 1
 
DÉDÉ - DETECTIVE DESCHAMPS 1
Bent U Dood, Madame?

Erik
Hauwaerts Uitgeverij | 48 p. | € 10,00 (SC)
Psycho loert om de hoek
In Bent U Dood, Madame? leren we Parijzenaar Dédé, kort voor detective Deschamps, kennen, Hij krijgt van een oud vrouwtje de opdracht om even langs te komen. Ze wil een oude schoolvriendin terugvinden. Wanneer Dédé ter plaatse is, vindt hij zijn vermeende opdrachtgeefster dood in een zetel terug. Hoewel ze al langer dood is, zijn er geen sporen van ontbinding bij haar te bespeuren. Hij wordt opnieuw opgebeld, het is de klant. Ze beweert het verkeerde adres gegeven te hebben en ze stuurt hem naar een volgend huis waar hij opnieuw een overleden bejaarde vrouw vindt zonder grote sporen van aftakeling. Hij begrijpt er niets van en de klant stuurt hem naar nog een paar adressen waar Dédé op dezelfde lugubere vondsten stuit. Maar Dédé geeft niet op en hij bijt zich vast in deze vreemde zaak die hem van het ene lijk naar het andere brengt.

Sinds kort is Hauwaerts Uitgeverij in Vlaanderen en Nederland de exclusieve verdeler van het Duitse Robbedoes-album van Flix waarvan nog steeds geen vertaling te verwachten is. De uitgeverij kijkt al langer naar wat onze oosterburen produceren en liet ons eerder kennismaken met het werk van Pirg waarin we een Franco-Belgische invloed uit de jaren 1960 en 1970 ontwaarden. De nieuwe detectivereeks Dédé, van de in 1964 geboren Erik (Frank Weißmüller voor de burgerlijke stand), put volgens ons dan weer uit de grotere experimentele evolutie in de jaren 1980. Dan denken we specifiek aan Philippe Foerster en Antonio Cossu, maar het is gewoon ook een goeie, tijdloze detectivestrip met een intrigerende Alfred Hitchcock-waardige plot (Psycho loert om de hoek), een sober kleurenpalet en een grote afwisseling in camerastandpunten en perspectieven. Erik heeft er duidelijk zin in om al zeker qua beeldregie wat gewaagder uit de hoek te komen. Hij heeft er ook het talent voor om daarbij niet op zijn smoel te vallen.

De oorspronkelijke strip dateert uit 2010. In het Duits telt de reeks vier albums waarvan het laatste in 2013 verscheen. Sinds 2011 loopt de reeks Deae Ex Machina van zijn hand die zich in verschillende tijdperken afspeelt. Mocht dit allemaal vertaald raken, dan hebben we nog heel wat om naar uit te kijken. Alleen jammer van de amateuristische lettering en ook het Nederlands is alles behalve foutloos qua spelling en het vermijden van typfouten. Het gebruik van verschillende interlinies, zelfs binnen eenzelfde ballon, is ontzettend slordig en soms staat de tekst niet in het midden van de ballon. Als de letteraar van dienst dit zou lezen en niet zou weten wat "interlinie" is, dan weet hij ineens waarom we dit amateuristisch moeten noemen. Komaan, geef ons geen reden om hierover te struikelen. Voor 10 euro voor een softcoveralbum moet dit beter en anders.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019