Deathfix
COMPLEET VERHAAL
Deathfix
KLIK
voor andere strips van
Nix

KLIK

voor andere strips van
Benus
DEATHFIX
Nix / Benus / Kevin Cuyt + Nix
Dupuis | 152 p. | € 19,95 (SC/VL) • € 20,50 (SC/NL)
Nieuwe bron van inkomsten
"Waarom houden mensen hun smartphone altijd rechtop als ze iets filmen? Dat is toch idioot: ze missen zo ik-weet-niet-hoeveel van wat er gebeurt. En dan zie je op het journaal fragmenten door lui die 'erbij waren': altijd van die verticale beelden met een wazige dubbel aan de zijkanten om het beeld te vullen!" De (overigens aimabele) Nix (aka Marnix Verduyn) foetert graag op hoe we onze smartphone misbruiken, maar tegelijk doet hij er ook zijn voordeel mee. Precies door onze verticale kijk op de dingen is een nieuw medium geboren voor wie graag alles onder zijn swipende duim houdt: de webtoon.

Uiteraard waren het weer de Verre Oosterlingen die ons hierin voorgingen. Vooral in Zuid-Korea bulken de Samsungs van de manga's die speciaal voor smartphones ontwikkeld zijn: feuilletons van losse plaatjes die je al swipend elkaar laat opvolgen en leest. In een poging de jongelui — met hun mobieltjes vergroeid en het edele ambacht van de stripkunst ontgroeid — weer smaak te geven in strips is de webtoon een nobele poging om hen op hun eigen terrein te pakken.

Bovendien is het voor de striphuizen ook een rechtstreekse nieuwe bron van inkomsten. Het principe van de webtoon is immers zo eenvoudig als een presentatiestandje met minipizzaatjes: eerst maken ze je lekker, daarna mag je — verslaafd en wel — dokken. De eerste aflevering met een zestigtal vakjes is gratis, voor de vervolgen moet je betalen. Of je negeert als ouwe sok het hele spel en koopt later gewoon het boek, zoals ondergetekende: de echte bingewatcher wácht niet op de volgende aflevering, maar leest het hele verhaal lekker in één keer, op zijn eigen tempo!

Dat verhaal is het treurige, maar tegelijk amusante relaas van de downfall van Gus Kok, ooit doelman van het Nederlands elftal, vandaag trainer van de (fictieve) Russische landskampioen SC Moskou. Zoals we weten, is topvoetbal één kluwen van corruptie: van gokchinezen tot makelaarsmaffia, zelfs in onze eigen suffe competitie wordt met merkhorloges en miljoenen gesmeten. Een integere voorzitter is zo zeldzaam als een voetballer met drie benen. Wat moet dat dan wel niet zijn in de Russische competitie! Dat moet niet nix zijn, dachten Nix en zijn acolieten, die samen een verhaal verzonnen dat allicht niet eens ver van de bittere waarheid zit. De arme Gus Kok belandt tussen hamer (zijn corrupte voorzitter) en aambeeld (de Chinese gokmaffia), dit alles overgoten met een saus van blackmail. Gus wil naar hus en pruttelt wat tegen, maar vergeefs. "Wat wil je?" is het commentaar van zijn voorzitter. "'t Is een Nederlander. Met hun democratie, die denken dat ze over alles mogen debatteren."

Een scenario van Nix dat veel beter in elkaar zit dan de eerste vier woorden van deze zin klinken. Voor de tekeningen liet de stripkunstenaar zich bijstaan door zijn medewerker Benus (Ben De Wever). Inkting en inkleuring werden ook uitbesteed. Zo kon dit project in doeltrapvaart verwezenlijkt en gestreamd worden. Al merk je dat ook wel in de afwerking: net zoals bij Romelu Lukaku is die niet altijd even fraai en gladjes. Door de vaart van het verhaal stoort dat echter nauwelijks. Het is de aard van het beestje: gelezen op de smartphone zijn vorige plaatjes allang weer opgeslokt door de cloud. In gedrukte versie blijven ze wel zichtbaar. Eigenlijk zou je gelezen pagina's moeten uitscheuren en weggooien. Ideetje voor een scheurkalender? Leuk voor op het toilet: de wc-toon!

Met de Nederlandse markt in het achterhoofd — die toch al het WK in Rusland moest missen — is de Hollandse connectie in deze voetbalcrimi slim bedacht. Net zoals het herhaalde juxtaponeren van het hoofdpersonage in dezelfde houdingen in flashbackplaatjes. Al is het "maar" een webtoon, het storyboard van Deathfix is niet nix. En we gaan daar niet over stemmen, want — om het met de gevleugelde woorden van Gus' voorzitter te zeggen — "democratie is voor homo's". Lekker Poe-tin!
KOEN DRIESSENS --- januari 2019