De Daltons 1-2
COMPLEET TWEELUIK
De Daltons 1-2
KLIK
voor andere strips van
Jesús Alonso


KLIK
voor andere strips van
Olivier Visonneau
DE DALTONS 1-2
1. De Eerste Dode - 2. De Laatste Dag

Jesús Alonso + Olivier Visonneau
Sivester | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Rechtvaardigheid is geschied
Dat het voor de meeste, historische Dalton-broers slecht afliep, weten we al sinds hun optreden in de komische westernreeks Lucky Luke. Omdat die gangsterbende zo in de smaak viel, creëerde René Goscinny voor Morris daarna de neven Dalton, volstrekt fictieve gangsters die weliswaar evenveel terreur zaaiden als de werkelijke Daltons. Door de mythevorming in heden en verleden, spraken de Datons tijdens hun leven al tot de verbeelding en genoten ze een bepaalde populariteit. In deel 2 zien we dat verwoord door een treinmachinist die de overval op zijn trein als een eer beschouwt. Zijn uitleg liegt er niet om: er bestaan grotere boeven dan de Daltons, met name de spoorwegen die zich met de hulp van de staat verrijkten op de rug van de Amerikanen. Hij draagt geen geel hesje.

Het tweeluik volgt lief en leed van de Dalton-broers. Als lezer breng je hoe dan ook sympathie voor hen op. Dat is de kracht van de vertelling, maar het blijven schurken die bankiers neerschieten en de wapens laten knallen als ze in het nauw gedreven worden. Daar zijn we ook niet blind voor. In het toepasselijk getitelde De Laatste Dag zit zowat de volledige politiemacht van het land achter hen aan. Dat creëert spanningen bij de broers en hun kompanen. En spanningen leiden altijd naar foute beslissingen.

Na elke verdwijning van een uitgeverij volgen de krenten in de pap doorgaans bij een andere uitgeverij. Silvester pikt het bij Gorilla (een imprint van Strip2000) gestarte tweeluik De Daltons op en geeft deel 1 opnieuw uit in zowel softcover als hardcover. Rechtvaardigheid is hiermee geschied. Dat gold ook voor de Daltons.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: