Het Dagboek van Cerise 1-2
COMPLETE VERHALEN
OOK TE KOOP ALS PROMOPAKKET IN HARDCOVER MET A3-KUNSTDRUK TEGEN 29,95 EURO
Het Dagboek van Cerise 1-2
KLIK
voor andere strips van
Joris Chamblain
HET DAGBOEK VAN CERISE 1-2
1. De Stenen Dierentuin - 2. Het Boek van Hector

Aurélie Neyret + Joris Chamblain
Silvester | 80 p. | € 9,95 (SC) • € 19,95 (HC met A3-kunstdruk)
Le temps de Cerise
"Al meer dan 1 miljoen lezers maakten kennis met Cerise!", blokletterde de septemberfolder van Silvester. "Jeugdstrip van het jaar 2014 in Angoulême!", lezen we ook nog. Met dergelijke adelbrieven kan het niet anders dan dat het kritisch hoekje in onze hypothalamus in het rood gaat. Onterecht, zo blijkt!

Cerise is een pittig meisje dat bij haar moeder woont en ervan droomt om schrijfster te worden. In haar dagboek zien we de zielenroerselen van een typische elfjarige, alleen is het meisje behept met een dosis (on)gezonde nieuwsgierigheid waar veel leeftijdsgenoten een puntje aan kunnen zuigen. Samen met haar vriendinnen is ze dan ook vastbesloten om de lokale mysteries op te lossen. In het eerste deel, De Stenen Dierentuin, duikt er een vreemde oude schilder in het dorp op en in deel 2, Het Boek van Hector, krijgen we te maken met een dame op leeftijd die al jarenlang hetzelfde boek uit de bibliotheek ontleent.

De verhalen gaan echter zoveel verder dan de zoveelste tienerdetective. Terwijl in de door ons zorgvuldig gekoesterde jeugdsentimenten rond pakweg De Kameleon (Hotze de Roos) of De Vijf (Enid Blyton) vooral het detectiveaspect centraal staat, weet scenarist Joris Chamblain echt door te dringen in de gecompliceerde psyche van een tienermeisje. Hij slaagt erin om op een geloofwaardige manier de ingewikkelde relaties van Cerise met haar vriendinnen en haar moeder op papier te zetten. Het zou ons dan ook niet verbazen dat hij zelf een paar van die petites dames thuis heeft rondlopen!

Illustratrice Aurélie Neyret was bovendien de perfecte keuze om zijn ideeën verder uit te werken. Haar Cerise lijkt wel een hedendaagse interpretatie van Pippi Langkous: haar deugnietensnoetje, fleurige jurkjes en stekkebeentjes zullen elke twijfelaar overstag doen gaan. Hoewel haar tekeningen zeer toegankelijk zijn en een groot publiek aanspreken, hebben ze toch niks van dat zeemzoeterige dat nog wel eens bij dergelijke reeksen lijkt te horen. De afwisseling tussen dagboekfragmenten en klassieke strippagina's zorgt er ook voor dat je er meer leeswerk aan hebt dan aan een gemiddelde jeugdstrip. In Frankrijk zijn er ondertussen vijf delen verschenen en hebben de auteurs ook nog de nevenreeks Het Dagboek van Cerise en Valentin op poten gezet.

Kortom: een sterk verhaal, fijne tekeningen en goedgekozen onderwerpen die ook zullen aanslaan bij een publiek dat niet tot de jeugdige doelgroep behoort. Deze Cerise verdient dan ook in ons Nederlandstalige taalgebied een groot publiek!
MARIO STABEL --- september 2019