Cynocefalen 1-2
Cynocefalen 1-2
 
CYNOCEFALEN 1-2
Stefano Tamiazzo + Gris de Payne
Dark Dragon Books | 48 p. | € 18,95 (HC)
Opgepast, talent!
Heb je al afgevraagd hoe het komt dat de hele wereld Franse soldaten altijd al heeft beschouwd als krachtig, barbaars en meedogenloos? Als ze het al overleefd hebben, zijn hun slachtoffers getraumatiseerd voor het leven. En dan hebben we het nog niet over gewonnen veldslagen die voor de rest van de wereld nooit hebben plaatsgevonden. Vergeten we ook de tegenstanders niet die nooit zullen weten door wie of wat ze zijn gestorven. Het antwoord op de vraag is even verrassend als onthutsend. Al die eeuwen lang krijgt het Franse leger steun van een superkrachtig regiment soldaten getooid met hondenmaskers. Ze moorden iedereen uit en effenen het pad voor de gewone soldaten. De gemaskerden noemen zich de Cynocefalen. Alleen is het geen dodelijke carnavalsgroep, maar zijn die soldaten echt hondmensen. Vandaag, in 1894, heeft dit vreemde volk zich teruggetrokken in een onherbergzame kloof. Hun bestaan wordt bedreigd. Bergbeklimmers komen te dicht bij hun schuilhol. Nieuwe wapens zoals granaten zijn sterker dan hun brute krachten. En dan zijn er nog degenen die zich willen integreren in de maatschappij. Ze dwalen. Ze hopen. Hoe dan ook staan de Cynocefalen voor een existentiële crisis.

Tien seconden. Dat was de tijd die we nodig hadden om de strip te doorbladeren én op onze wekelijkse koopstapel te leggen. De Italiaanse tekenaar-inkleurder Stefano Tamiazzo is een waar talent! Op zijn zeventiende zei hij de school vaarwel en besloot hij striptekenaar te worden. Een voortgezette kunstopleiding vond hij niet nodig. De jongen kreeg al snel gelijk. Hij won direct enkele jong talentprijzen voor zijn kortverhalen, maar de grote doorbraak bleef uit en het werd stil rond de Paduaan. Op de vooravond van zijn vijftigste verjaardag verscheen echter deze Cynocefalen. De reacties op de tekeningen, ergens tussen François Schuiten en Hardoc, zijn unaniem lovend. Verleidelijk, vlot, efficiënt, mooi uitgewerkte karakters, unieke decors,... op diverse buitenlandse stripfora struikel je over de lofbetuigingen. Ze zijn allemaal terecht. Helaas wordt Tamiazzo niet echt geholpen door het scenario van de ons onbekende scenarist Gris de Payne. Het begint allemaal uiterst boeiend, maar het verhaal verzandt in een praatbarak waar je te langzaam en amper wat bijleert over het hoe en waarom van de Cynocefalen. Dit kon veel snediger en puntiger. Gelukkig was uitgever Dark Dragon Books zo snugger om het recent verschenen tweede deel onmiddellijk mee te vertalen. En dat zit wel goed! Oorspronkelijk zou het een interale worden van de twee Franse delen, maar in het frans komt er nog een derde en misschien een vierde album bij.

Deze Cynecefalen doet je een toptekenaar ontdekken. Even het eerste deel doorbijten om dan volop te genieten van het knappe vervolg. Eentje om in de gaten te houden.
WOUTER PORTEMAN --- maart 2019