De Complete Sophie 3
COMPLETE VERHALEN
De Complete Sophie 3
KLIK
voor andere strips van
Jidéhem


KLIK
voor andere strips van
Vicq
DE COMPLETE SOPHIE 3
Zoef Is Bang!: 4. Zoef Voelt Zich Bedreigd - 5. Sophie en de Ka-Straal

Jidéhem + Vicq
Arboris | 168 p. | € 27,95 (HC)
In ere
De in deze integrale gebundelde verhalen dateren uit de periode 1968-1970. Ze geven de vrolijkheid van het oude weekblad Robbedoes weer, net voor de komst van Natasja en Yoko Tsuno. Jidéhem moest zich bewijzen om van Sophie een zelfstandige reeks te kunnen en mogen maken. Emancipatie stond in de stripjeugdbladen nog in de kinderschoenen, maar de rol van de strenge Franse censuurcommissie, die voornamelijk Franco-Belgische stripreeksen viseerde en aan banden legde, raakte toch al uitgespeeld. In ieder geval ontpopte Sophie zich van een jolig, gedreven, doorzettend, schrander bijfiguurtje naar een jonge heldin die een reeks kon dragen. Tomboymanieren zijn haar niet vreemd. Ze is geen meisje-meisje, maar een lefgozertje dat haar mannetje, of beter gezegd vrouwtje staat. In deze integrale is Bertje een metgezel. Net dat jongetje komt over als een huilerige, bange trezebees.

De twee lange verhalen Zoef Voelt Zich Bedreigd en Sophie en de Ka-Straal zitten ingebed tussen een sliert kortverhalen waarbij het vooral lachen geblazen is met de extreme gierigheid van de nare meneer Grijpstuiver. Scenarist Vicq op zijn best. In Zoef Voelt Zich Bedreigd krijgen Sophie en de levende wagen Zoef te maken met uiterst gevaarlijke termieten die alle metalen opvreten. Ze werden gekweekt door een entomoloog die in zak en as zit terwijl de termieten voor chaos en vernieling in de stad zorgen. Een kolonel, die bij een dieet van artisjokken zweert, is gehard als staal en wil munt slaan uit die termieten. Hij doet beroep op een wat domme handlanger. Dat zal hem nog zuur opbreken.

In Sophie en de Ka-Straal bevinden Sophie, Bertje en haar vader zich op een pakketboot naar New York. Er wordt een drakar op zee gespot die met zijn opvarenden aan het zinken is. Achter de Vikingvermomming schuilen John Minzwijnoff en trawanten die een machtige laserstraal van Sophies vader willen bemachtigen. Halverwege het verhaal wordt de actie op zee naar het vasteland verlegd, naar New York en omgeving en een westerndorp.

Jidéhem brengt het allemaal moeiteloos en met veel overgave in beeld. De verhalen zitten stikvol mooie wagens, helicopters, boten en zelfs zijn paarden zijn o zo mooi getekend. Jidéhem schatten we zeer hoog in. Het tekenplezier spat van de pagina's, hij geeft techniek een ziel. We noemen hem graag in één adem met André Franquin, Jean Roba, Morris, Will, Maurice Tillieux en Peyo, de oude komische garde van het weekblad Robbedoes kortom. De mooie integrales van Sophie houden onze waardering in ere.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: