Civil War 1-2
DEEL 1EN 2 VAN DRIEDELIGE REEKS
Civil War 1-2
KLIK
voor andere strips van
Steve McNiven


KLIK
voor andere strips van
Mark Millar
CIVIL WAR: EEN MARVEL EVENEMENT 1-2
Steve McNiven + Mark Millar
Dark Dragon Books | 72 p. | € 9,95 (SC)
Marvel-parel
Amerikaanse comicuitgevers zijn bekend en berucht om het fenomeen cross-over. Een losse miniserie bestaande uit een beperkt aantal delen, maar de verhaallijn heeft invloed op veel lopende, andere series. Vooral bij Marvel weet men heel goed hoe je een cross-over kan opzetten en vermarkten. In Nederland leerde we het fenomeen in de vorige eeuw kennen met Geheime Oorlogen deel 1 en 2. Wat ons nog het meest bijbleef is dat Spider-Man een symbiont meenam naar de aarde in de vorm van een nieuw zwart pak. Later keerde deze symbiont zich tegen hem en werd het personage Venom gecreëerd.

Een van de meest succesvolle cross-overs is Civil War, een miniserie uit 2006 en 2007 die is geschreven door Mark Millar met Steve McNiven als tekenaar van dienst. Dark Dragon Books heeft deze Marvel-parel ontdekt en brengt ze nu naar het Nederlands taalgebied. We hebben hier al zijdelings eerder mee te maken gehad in de toenmalige vertaling van Spider-Man. Peter Parker onthulde tijdens deze burgeroorlog onder de superhelden zijn geheime identiteit aan de wereld. Enkele maanden later werd dit gegeven door een zeer bekritiseerde ingreep weer ongedaan gemaakt. Om zijn stervende tante te redden, ging hij in op het aanbod van de demon Mephisto om zijn huwelijk te wissen en daarmee ook zijn identiteit te redden. Veel fans beschouwen dit nog altijd als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de muurkruiper.

Zeker geen zwarte bladzijde zijn de gebeurtenissen in Civil War. Door een ramp waarbij honderden doden vallen, staan superhelden er slecht voor in de media en politiek. Er wordt een wet aangenomen die elke superheld verplicht zich te registreren bij de overheid. Voorstanders hiervan zijn onder andere Iron Man, Spider-Man en Mister Fantastic. Zij gaan de strijd aan met de tegenstanders onder aanvoering van Captain America. Hem hebben we altijd een superieure dienstklopper gevonden, maar deze keer toont hij wel karakter. Zoals in elke strijd vallen ook hier slachtoffers en dat zorgt voor een zeer interessant en lezenswaardig uitgangspunt. Mark Millar zorgt ook voor de nodige psychologische oorlogsvoering en diepgang waardoor de personages menselijk worden en het geen standaard superheldenverhaal wordt.

Na het ook al door Dark Dragon Books vertaalde Wolverine: Old Man Logan is dit weer een sterke samenwerking van het duo McNiven en Millar en ook dit keer hulde voor de uitgever om zich te richten op de betere Marvel-verhalen. Wil je gewoon lekker genieten van superhelden die je kent uit de bioscoopfilm, dan zal Civil War zeker een aanrader zijn.
DAI HEINEN --- februari 2019