Castan 1-2-3
EERSTE DRIE DELEN VAN VIERLUIK
Castan 1-2-3
 
CASTAN 1-2-3
1. Voor de Eer van Macchawari - 2. Het Land van de Donderdraak - 3. Het Fort van Koning Xiang

Alexandre Morellon + Raphaël Morellon
Microbe | 48 p. | € 75,00 (3xHC in verzamelbox), de losse HC's (€ 19,95) en SC's (€ 8,95) verschijnen later nog
Groeierke!
De Morellon-broers zijn geboren op het droomeiland La Réunion, dichtbij Madagascar, en plots hadden ze het zitten. Ze hadden genoeg van de idyllische stranden, woeste bergen en verse kokosmelk. Samen wilden ze een stripreeks opzetten! Yeah! Strak plan. Maar hoe begin je daaraan? En dan helpt het lot hen een handje wanneer ze er de uitgeweken Fransman Shovel ontmoet, die in La Reunion zijn tijd vult met het rijden op een Harley, tattoos zetten en de stripserie Dwarf tekenen. Hij helpt hen op pad. De lokale uitgeverij ziet hun droom zitten en plots is de avonturenstrip Castan er. Het eerste deel heeft wat last van kinderziekten, maar de broers zetten enthousiast door. En zie, na zeven jaar wroeten kan het derde deel zomaar zijn grafische voet naast Gung Ho zetten. Maar de jonge tekenaar Alexandre Morellon wil meer. En hij kan nog meer. De eerste platen van het slotdeel tonen ons een tekenaar vol zelfvertrouwen die de Gung Ho-stijl (die hij pas leerde kennen nadat deel 3 gepubliceerd was) pimpt met een fijn zwart lijntje én een geweldige pagina-indeling. Dat zal knallen. Oh ja, die cover wordt wit. Lycheewit. Met het ultieme gevecht.

Geen strip zonder verhaal. Broer Raphaël schreef een historisch coming of age-avonturenverhaal over de jonge Franse matroos Castan wiens schip ten prooi valt aan piraten. Uiteindelijk moet het ventje dienst nemen in het eliteleger van de onervaren Indische koning Raijhan Orccha. Raphaël bouwt zijn epos uitstekend op. Boordevol details, logisch en vlot verteld,... Ook hij kan het. Vanaf het tweede deel gooit hij het klassieke gedoe van zich af en laat invloeden van fantasy en Game of Thrones toe in zijn Bengaals, zeventiende-eeuws epos. En we blijven hem geloven, op het deus ex machina-moment van de plotse verliefdheid van de knappe Saya na. Maar net zoals de grafiek komt het verhaal tot volle wasdom in het prima derde deel.

Uitgeverij Microbe heeft het uiteindelijk slim gezien om de drie delen simultaan uit te brengen, vooreerst in ene verzamelbox, later in losse hardcovers en een softcpoverpakket. Het eerste deel is De Wollenbollen van de Morellon-broers: totaal niet representatief voor de latere stijl en verhaallijn, maar je moet erdoor. Even doorbijten om wat later volop te genieten van hun onmiskenbaar talent.

Castan is als een Bordeaux Saint-Émillion uit 2010. Hoe ouder de held wordt, hoe beter de reeks wordt. Het jongste deel heeft nu al een geweldige afdronk en er is nog potentieel genoeg voor het slotdeel.
WOUTER PORTEMAN --- maart 2019