Carthago  7 / Carthago Adventures 5
CARTHAGO: DEEL 7 VAN REEKS
IN TIEN DELEN
CARTHAGO ADVENTURES:
COMPLEET VERHAAL
Carthago  7 / Carthago Adventures 5
KLIK
voor andere strips van
Ennio Bufi


KLIK

voor andere strips van
Christophe Bec
Carthago  7 / Carthago Adventures 5
KLIK
voor andere strips van
Aleksa Gajic
CARTHAGO 7: De Put van Kamtsjatka
Ennio Bufi + Christophe Bec
Daedalus | 56 p. | € 8,95 (SC)

CARTHAGO ADVENTURES 5: Zana
Drazen Kovacevic + Christophe Bec
Daedalus | 56 p. | € 8,95 (SC)
 
Evolutie
In het Nederlands zijn we nu toe aan het zevende deel van Carthago en hebben we nog twee vertalingen te goed. Het afsluitende tiende deel moet in het Frans nog verschijnen.

De Eeuwige van de Karpaten blijkt toch minder eeuwig te zijn dan gedacht en zijn avonturier Donovan heeft zich teruggetrokken in Alaska met zijn geliefde uit het derde deel van Carthago Adventures. Lou Melville heeft een deel van de erfenis van Wolfgang Feiersinger gekregen en zet de zoektocht naar de verdwenen stad verder. Nog niet alle geheimen zijn prijsgegeven en Donovan heeft niet alles verteld blijkt nu.

Er zijn weinig stripreeksen die zo evolueren in zeven delen dan Carthago. Het begon met de gelijkmatige oliemaatschappij, vervolgens kwamen Kim Melville, Donovan en Feiersinger meer naar voren en sinds twee delen neemt Kims dochter de hoofdrol waar. Christophe Bec houdt er als scenarist een straf tempo op na in zijn verhaallijn, maar het komt de leesbaarheid niet altijd ten goede. Waar hij in het vorige deel de schaakstukken redelijk op hun plekken had gemanœuvreerd, springen ze nu weer los door het album. Meer dan vijftien verschillende settingen tellen we en dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Hopelijk wordt het tempo iets lager en verdeelt Bec ook wat meer.

Behalve het scenario zijn ook de tekeningen er niet op vooruit gegaan. Waar Ennio Buffi met deel 6 een serieuze gooi deed naar de striposcar voor de cover van het jaar gaat hij in 2019 op voor de Raspberry Award* van de stripcovers. De tekeningen zijn minder gedetailleerd dan de vorige keer en het komt allemaal wat gehaast over. Hopelijk is dit album de dip in deze toch interessante reeks en volgen er nog drie sterke albums.

Met de vertaling van het vijfde deel van Carthago Adventures is de achterstand op de Franse uitgaven ingelopen. Het laatste deel verscheen in 2017 en oorspronkelijk was deze spin-off bedoeld om het lange wachten tussen nieuwe Carthago-albums op te vullen. Inmiddels verschijnen de albums van de hoofdreeks een stuk sneller dan in het verleden sinds ook voor die reeks verschillende tekenaars elkaar opvolgen.

In dit vijfde deel gaat miljardair annex verzamelaar Feiersinger op zoek naar de Almatys. Dat is de Russische versie van de yeti. Net zoals in veel spionageverhalen gaan zoektochten in Rusland vaak gepaard met kolonels en generaals van het Rode Leger. Het verhaal is goed opgebouwd en de tekeningen van de Serviër Aleksa Gajic passen goed bij de setting. Zijn kracht ligt erin dat hij met relatief eenvoudige tekeningen toch een sfeerrijke omgeving kan creëren.

* De Raspberry Award is een Amerikaanse prijs voor slechtste films.
DAI HEINEN --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: