Café Noir 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Café Noir 2
KLIK
voor andere strips van
Luc Brahy


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
CAFÉ NOIR 2
Brazilië

Luc Brahy + Eric Corbeyran
Silvester | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Zin in koffie
Nadat de knappe Albane haar beroep van parfumsamenstelster opzegt om in opdracht van Ethic Coffee koffiemelanges samen te stellen, is ze in een waar wespennest terechtgekomen. Ze werd ei zo na verkracht en die dader wil dat smerige voornemen in dit deel afmaken. Ze blijft gedwarsboomd worden terwijl ze haar fijne neusje in zaken stopt die haar baas — niet zo fair als het merk dat hij wil verkopen — liever gedekt houdt. In Brazilië sloot ze vriendschap met Estrella, de plantagehoudster die de ideale grand cru koffie brandt waar Albane naar op zoek is. Alleen zit het Estrella zelf niet mee nadat schurken haar kostbare Jacuvogels vergiftigden en brand stichtten op de plantage. Ze krijgt de briljante jongen Edson als assistent, maar als ze bij hem per toeval rattenvergif vindt, heeft ze terecht heel wat vragen waar ze een antwoord op wil. Ze weet nog niet half in welke mate het net rond haar sluit. Wat gebeurt er toch allemaal? En waarom?

Eric Corbeyran rijgt de drank- en voedselreeksen aan elkaar. Na wijn, cognac, in het Frans inmiddels ook chocolade en gastronomie en nu koffie — het is nog wachten op spannende avonturen in de suikerbietenbusiness — weet hij vooreerst telkens een meeslepend verhaal te vertellen waarin hij mensen als concurrenten, bedriegers, verraders, zelfs moordenaars tegen elkaar uitspeelt. Net zo goed leren we wel iets bij over de miljoenenbusinesses waarbij er uit geldgewin of hebzucht niet wordt gekeken op een lijk meer of minder. Hij maakt het nooit saai educatief en het ondermijnt het ritme van de vertelling niet. In deze reeks helpt het daarentegen om na bepaalde scènes zoveel zin te hebben in een lekker geurend kopje hete koffie dat we zelf ons leesritme verstoren door aan die zin te willen voldoen. In ieder geval begeesteren de lotgevallen van Albane ons. Nog één deel en het zit er alweer op.

Luc Brahy's snelle realisme is functioneel, helder en er is eigenlijk niets op aan te merken. Inkleurder Cyril Saint-Blancat tilt de tekeningen op en heeft een zeer grote hand in de sfeerschepping van het album.

En als je ons nu niet kwalijk wil nemen, we hebben zin in... welja.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: