Brand in Moskou
COMPLEET VERHAAL
Brand in Moskou
KLIK
voor andere strips van
Stéphane Perger


KLIK
voor andere strips van
Kid Toussaint
BRAND IN MOSKOU
Stéphane Perger + Kid Toussaint
Arboris (Arboris XL) | 72 p. | € 9,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Slice of life
Arboris lanceert de nieuwe Arboris XL, met een mooi en modern coverdesign, waarin one-shots zullen verschijnen die wegens een hoger aantal pagina's de standaard omvang van een strip overschrijden. Brand in Moskou is er al een van 72 pagina's, inclusief een dossier met tekeningen en artikelen. Het verscheen in het Frans in de auteurscollectie Signé (Getekend) van Le Lombard.

Het verhaal gaat over de nakende verovering van Moskou in 1812 door de troepen van Napoleon Bonaparte waarop de Russen hun hoofdstad liever in brand steken en daarbij de techniek van de verschroeide aarde toepassen. De gouverneur van de stad gooit bovendien de deuren van de gevangenissen open en nodigt hen uit de inmiddels verlaten stad te plunderen. Dan hebben de Fransen nog minder om hun soldaten te voeden. Gevangene Anatoli Lenski, een voormalige legerofficier bij de Russen, gaat meteen op zoek naar zijn vrouw en kind, want zijn medegevangene Kolja heeft gezworen hen te gaan vermoorden. Maar hoe zit dat werkelijk in elkaar? We volgen beide personages in hun doortocht door het brandende Moskou terwijl Napoleon met zijn gevolg de stad betreedt. Het boeiend opgebouwde, rechtlijnige verhaal wordt doorspekt met flashbacks die je beeld over de twee gevangenen bijstellen.

Kid Toussaint
is volgens ons een onderschatte scenarist wiens stripreeksen onterecht worden stopgezet in vertaling. Holly Ann strandde na twee vertaalde delen en ook de jongerenreeks Magic 7 hield het in vertaling voortijdig voor bekeken. Bij Saga Uitgaven verscheen onlangs wel het eerste deel van de nieuwe reeks 40 Olifanten en die vervolgt in het najaar al. Ook geen vrees voor deze Brand in Moskou, het gaat immers om een compleet verhaal. Eentje met een sluitend einde bovendien, met nog wat historische nawoordjes. Een slice of life met net genoeg diepgang en assertief teken- en inkleurwerk van Stéphane Perger. Een geslaagde opener voor een collectie met het potentieel van de collecties Getekend en Vrije Vlucht.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2019