Bomb Road 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN TRILOGIE
OOK TE KOOP ALS PAKKET
TEGEN 29,95 EURO
MET GRATIS A3-KUNSTDRUK
Bomb Road 1-2
KLIK
voor andere strips van
Michel Kœniguer
BOMB ROAD 1-2
1. Da Nang - 2. Chu lai

Michel Kœniguer
Silvester | 48 p. | € 17,95 (HC)
Geloofwaardigheid over de hele lijn
Kan er nog een luchtvaartreeks bij? Altijd volgens de liefhebbers, en die zijn er in grote getale. Die gestegen vlucht luchtvaartreeksen zorgt er nu wel voor dat inmiddels ook matige reeksen vertaald raken. Wij rekenen Bomb Road daar overigens níét bij. Bovendien achten we dit ook meer een Vietnamstrip dan een luchtvaartreeks pur sang.

Bomb Road is van dezelfde maker als Misty Mission, Michel Kœniguer. Deze reeks is al compleet in het Frans met drie delen die tussen 2010 en 2012 verschenen. Net zoals in Misty Mission behandelt Kœniguer de Vietnamoorlog die tegenwoordig nog zelden opduikt in strips, films of tv-reeksen. In deze reeks kan een gepensioneerde kolonel van de Amerikaanse Marines het niet laten om, teruggetrokken in zijn chalet in de Rocky Mountains, inlichtingen te analyseren die hij dankzij zijn status mag inzien. Hij is ongerust over zijn zoon, een helikopterpiloot in Irak. Nadat in Irak een splinternieuwe F-22 crasht, vertelt de oude, drankzuchtige ex-piloot over zijn eigen ervaringen in het Verre Oosten aan de piloot die de crash veroorzaakte. In 1967 nam hij zelf deel aan een onbegrepen oorlog in Vietnam. Hoe meer je zijn belevenissen leest, hoe meer je begrijpt waar de wrok en bitterheid van de oude kolonel vandaan komen. Op vijandig gebied, vaak werkelijk tussen of boven vijanden die hem willen doden of uit de lucht schieten, moest hij zijn eigen leven en dat van zijn kameraden beschermen of redden.

Kœniguer maakt er een spannende strip van met veel aandacht voor een realistisch soldatenleven in oorlogstijd. Het realisme van zijn getekende personages is niet uitmuntend, maar we hebben de laatste jaren veel erger gezien. Hij lijkt zich meer uit te leven in de vliegtuigen en helikopters. Ons maakt het niets uit of daar een moertje of een boutje verkeerd aan zou zijn, voor ons telt de geloofwaardigheid, en dat serveert hij over de hele lijn. Laat dat laatste bombardement nu maar snel komen met het derde deel.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019