Bollie & Billie 36
ALBUM MET GAGS
Bollie & Billie 36
KLIK
voor andere strips van
Jean Bastide


KLIK
voor andere strips van
Christophe Cazenove
BOLLIE & BILLIE 36
Uitgelaten!

Jean Bastide + Christophe Cazenove
Dargaud | 48 p. | € 6,95 (SC)
Huis van vertrouwen
"Of we soms geïnteresseerd zijn in de nieuwe kattensnoepjes van merk X?", vraagt de vriendelijke dame aan de kassa van de dierenspeciaalzaak. Nee, dat zijn we niet. Er is net aan tientallen euro's feliene verwennerij van merk Y langs haar kassa gepasseerd en na zoveel jaren weten we wel waar onze viervoetige haarballen hun neus al dan niet voor ophalen. Verandering van spijs doet eten, zegt een volkswijsheid, maar dat geldt dus blijkbaar niet voor de gemiddelde kat.

Zelf hebben we wél vaak de neiging om eens iets anders te proberen en niet alleen op culinair vlak! Een nieuwe komische dierenstrip bijvoorbeeld kan vaak op onze bovengemiddelde aandacht rekenen. En zo zij er in het recente verleden wel wat gepasseerd: Diep in de Zee bijvoorbeeld was een leuke, net als Insecten. En mogen we Minions er ook bij rekenen? Maar vandaag grepen we nog eens terug naar een oude liefde die we alweer een tijdje uit het oog verloren waren.

Vroeger waren we onvoorwaardelijk fan van de capriolen van Bollie en Billie. Jean Roba slaagde er als geen ander in om de huiselijke menagerie wat braafjes, maar toch steeds weer verrassend in beeld te brengen. Bollie & Billie is zo'n strip waar de toon net goed moet zitten en Roba wist meestal het juiste evenwicht te vinden tussen platte slapstick en iets diepgaandere levensbeschouwingen, al primeerde de lach steeds op de traan. In 2003 nam assistent Laurent Verron na vijfenveertig jaar het goedlopende project over om het na zeven albums door te geven aan Jean Bastide en Christophe Cazenove. Deze Uitgelaten! is ook alweer het derde album van het nieuwe duo en tekenaar Bastide heeft de personages ondertussen goed in de vingers zitten. Ook zijn tekeningen ademen nog steeds dat zweempje nostalgie uit en de verschillen met Roba's creaties zijn subtiel.

Scenarist Cazenove verraste ons in het verleden al met leuke dierenstrips als Kathy's Kat en het eerder vermelde Diep in de Zee, maar houdt het hier een stuk voorspelbaarder. In deze bundeling is het vooral hond Billie die centraal staat en zo wordt Bollies vriendinnetje na enkele albums weer naar de achtergrond verdrongen.

Verwacht je dus aan een huis van vertrouwen dat je al zestig jaar een thuis biedt (de eerste publicatie in Robbedoes dateert uit 1959!), zonder ooit op zijn grondvesten te daveren. Die verandering van spijs hoeft dus zeker niet altijd. En als dat voor onze verwende kattenbeesten oké is, willen we deze keer gerust in hun pootsporen treden.
MARIO STABEL --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: