De Blauwbloezen 63
COMPLEET VERHAAL
De Blauwbloezen 63
KLIK
voor andere strips van
Willy Lambil


KLIK
voor andere strips van
Raoul Cauvin
DE BLAUWBLOEZEN 63
De Slag van de Krater

Willy Lambil + Raoul Cauvin
Dupuis | 48 p. | € 7,50 (SC)
Met een knal!
Blutch en Chesterfield hebben de zoveelste dodelijke charge van kapitein Stark weten te overleven en worden als interludium naar de troepen van generaal Grant gestuurd. Die is vruchteloos het stadje Petersburg aan het belegeren en raakt maar geen duimbreed verder. Als een van zijn acolieten met het idee komt om een tunnel te graven om zo de Zuidelijke stellingen te ondermijnen, worden onze twee helden — dik tegen hun goesting natuurlijk — mee ingeschakeld.

Zoals gewoonlijk is dit De Blauwbloezen-verhaal een mengeling van fictie en realiteit en weet Raoul Cauvin (81 lentes) weer op een gewiekste manier de korporaal en de sergeant in te passen in een historische setting. In tegenstelling tot een aantal recente albums telt het verhaal heel wat plotwendingen en krijgt het deze keer voldoende body mee, zodat je het niet na vijf minuten achteloos op de stapel van gelezen strips kunt leggen. Cauvin geeft ook het raciale vraagstuk heel wat pagina's de nodige aandacht. Blanke soldaten weigeren namelijk om samen met hun zwarte collega's op te marcheren. Zo lijkt hij ons te willen tonen dat er zelfs na meer dan honderdvijftig jaar weinig nieuws onder de zon is. Eenzelfde thematiek kwam ook al zijdelings aan bod in het album Black Face uit 1983.

Qua tekeningen verwacht je niet dat Willy Lambil (83 ondertussen) nog veel bakens verzet. Toch keken we op bij enkele doordachte perspectiefwisselingen en zien we met plezier dat hij er nog steeds enkele mooie, realistische dierenprenten tussensmokkelt.

De Blauwbloezen is doorheen de jaren wat afgegleden naar de stripversie van de liftmuzak: storen doet het allemaal niet, voorspelbaarheid is troef en een echte uitschieter moet je ook niet meer verwachten. Toch wisten de krasse knarren ons met dit drieënzestigste album al bij al nog eens aangenaam te verrassen, zowel qua verhaalopbouw als qua tekeningen. We gunnen beide heren een welverdiend pensioen, maar we zouden het ook niet erg vinden als ze dit werk al flexi-jobbend nog even willen volhouden. Vergeefse wens, want Cauvin heeft inmiddels afscheid van De Blauwbloezen genomen. Het scenario van zijn laatste verhaal is geschreven. Lambil is het nu aan het tekenen voor een publicatie in 2020.
MARIO STABEL --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: