Bij de Marine 1
COMPLEET VERHAAL
Bij de Marine 1
KLIK
voor andere strips van
Luc Brahy


KLIK
voor andere strips van
Thierry Lamy
BIJ DE MARINE 1
Fort van de Zeeën

Luc Brahy + Thierry Lamy
Dark Dragon Books | 48 p. | € 8,95 (SC)
De nodige diepgang
In deze nieuwe reeks werkt sergeant Manon Leclerc als fotoreporter voor de Franse zeemacht. Ze wordt naar het vliegdekschip Charles de Gaulle gestuurd die in de Perzische Golf vaart in de strijd tegen IS. Het schip is een basis voor de Rafale-vliegtuigen die op Irakese doelwitten vuurt. Manons vader is een commandant bij de marine en loopt gebukt onder de dood van zijn vrouw. Hij wil zijn dochter in bescherming nemen, maar zij wil van geen voorkeursbehandeling of speciale beveiligingsmaatregelen aan boord van het vliegdekschip weten. Nochtans zijn die niet overbodig, want terroristen van IS laten bommen knallen. Bovendien is Manon een vrouw van de actie waardoor ze soms meer dan enkel een getuige met een fototoestel is.

Bij de Marine kan op ondersteuning van de werkelijke Franse zeemacht rekenen. Het gevaar bestaat dan dat er aan militaire verheerlijking wordt gedaan met technische aandacht voor legermateriaal, maar in dit eerste album gaat wel degelijk veel aandacht naar de personages die de nodige diepgang krijgen. Uiteraard stappen we met Manon mee doorheen het vliegdekschip en vallen er termen die in voetnoten moeten uitgelegd worden. Dat staat ons niet tegen.

Als lanceerplatform voor een nieuwe reeks, die geen pure luchtvaartstrip is, telt dit eerste deel aardig mee. Luc Brahy is een productieve tekenaar die zijn mannetje staat en met de al net zo nieuwe reeksen Irons en Café Noir de laatste maanden punten scoorde. Hij brengt de microkosmos op en rond het vliegdekschip mooi in beeld. Thierry Lamy danken we vooral omdat hij personages van vlees en bloed neerzet in plaats van stoere macho's van bordkarton.

Eind mei verschijnt deel 2 in het Frans. Naar alle verwachting kunnen we dat album dit jaar nog in vertaling lezen.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019