De Avonturen van Betsy 3
COMPLEET VERHAAL
De Avonturen van Betsy 3
KLIK
voor andere strips van
Jérôme Phalippou


KLIK
voor andere strips van
Olivier Marin
DE AVONTUREN VAN BETSY 3
Race tegen de Klok!

Jérôme Phalippou + Olivier Marin
Silvester | 56 p. | € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Sterktes
Betsy koopt in Race tegen de Klok! een nieuwe wagen voor de verzameling van Fritz Schlumpf. Een mooie aanwinst voor het meisje dat in enkele maanden tijd een officiële opkoper van speciale wagens is geworden voor de notoire wagencollectioneur. Maar terwijl Schlumpf de wagen komt ophalen met familie en vrienden wordt Betsy gearresteerd. Wat heeft ze zich nu weer op de hals gehaald? En wat heeft het te maken met de mythische sportwagen die Betsy in Zwitserland opsnorde? Voor Betsy start een race tegen de tijd waarbij ze haar onschuld moet bewijzen en de ware toedracht moet uitzoeken.

Betsy blijft een leuk, hups personage dat als een volleerde en onverschrokken detective op pad gaat in zaken die telkens met mooi gestroomlijnde oldtimers te maken hebben. De nadruk in die zaken ligt voor stripliefhebbers gelukkig op de heldin en niet specifiek op wagenliefhebbers, die overigens net zo min zullen klagen. Da's inmiddels de aangetoonde sterkte van scenarist Olivier Marin. Als tekenaar toont Marin zich onwenniger, want Kevers en Beetles (deel 5 in De Autoreportages van Margot) tekende hij als eerste album in de reeks helemaal zelf. Dat was niet al te best, van aantrekkelijk naar saai in vijf delen is geen goede evolutie.

Over de tekeningen van Jérôme Phalippou, die andere sterkte van de nog jonge stripreeks De Avonturen van Betsy, hebben we daarentegen niets dan lof. De personages acteren op z'n Frans, een beetje komisch-theatraal met geaccentueerde expressies. De decors zijn netjes verzorgd, de actie is geloofwaardig in beeld gebracht, er is variatie in kadrage en camerastandpunten en oplettende lezers zullen misschien wat bekende striphelden ontdekken in de achtergrond: Robbedoes en Bollie uit Bollie & Billie bijvoorbeeld. Ook Margot speelt eventjes mee om Betsy te helpen. Wij zouden zelf toch overwegen om Phalippou voortaan ook De Autoreportages van Margot te laten tekenen... zolang hij tenminste Betsy niet verwaarloost.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: