Berlijn Wordt Ons Graf 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Berlijn Wordt Ons Graf 1
KLIK
voor andere strips van
Michel Kœniguer
BERLIJN WORDT ONS GRAF 1
Neukölln

Michel Kœniguer
Dark Dragon Books | 48 p. | € 19,95 (HC)
Geen standpuntenstrip
De Duitse Charlemagnedivisie van de Waffen-SS bestond uit Franse soldaten, voornamelijk vrijwilligers, die om diverse redenen in dienst van het Derde Reich streden. In april en mei 1945 vochten ze mee in een verloren strijd om in het door geallieerde bombardementen verwoeste Berlijn de laatste Duitse bolwerken te verdedigen tegen de Russische strijdkrachten. De tanks rukken op, vliegtuigen worden neergehaald door afweergeschut en het puin wordt het decor van een guerrillaoorlog. De Franse jongens zitten tussen diverse vuren en bij hun landgenoten wacht het executiepeloton. Op het scherpst van de snede baant de divisie zich door een troosteloos decor waarvan het einde nakend is. Duitsers geven zich nog liever over aan hen dan aan die vreselijke Russen die na al die jaren oorlog, honger en ontbering bloedwraak hebben geroken.

Michel Kœniguer maakt hier geen standpuntenstrip van. Hij voert in de eerste plaats een groepje soldaten op die de verkeerde keuze hebben gemaakt. Hij roept geen sympathie of begrip voor hen op, noch gaat hij over tot het veroordelen van de jongens die op geen enkel gebied nog iets te winnen hebben, behalve het redden van hun vel en dat van hun kameraden. De gewapende treffens in de straten van Berlijn, het doemsfeertje, de contacten met Duitse burgers en soldaten, de vele wreedheden en de wraakroepende inzet van kinderen als breekbare soldaatjes overheersen in dit ijzersterke eerste deel van wat een trilogie zal worden.

Kœniguer heeft in al zijn strips moeite om gezichten te tekenen waardoor de personages te veel op elkaar lijken. Soms moesten we heel goed kijken wie nu weer sneuvelde. Maar de manier waarop hij hen in het grote strijdtoneel Berlijn neerzet, met decors die meer dan zomaar achtergrondjes zijn, is ongelofelijk indrukwekkend. De camerastandpunten maken er een bijna filmische ervaring van. De inkleuring van Fabien Alquier is een absoute meerwaarde om de geloofwaardigheid te vergroten.

Groots in beeld gebracht eerste deel dat qua inhoud nog alle kanten op kan. Dat het er niet goed uitziet voor de divisie, is een feit, maar in welke mate je meer en meer met hen zal meeleven, is een boeiend vraagstuk.
DAVID STEENHUYSE --- november 2019