Batman
COMPLETE VERHALEN
Batman
KLIK
voor andere strips van
Eduardo Risso


KLIK
voor andere strips van
Brian Azzarello
BATMAN
Eduardo Risso + Brian Azzarello
RW Uitgeverij | 176 p. | € 35,50 (HC)
(On)zekerheid
Voor deze complete Batman-verhalen van de twee gerenommeerde auteurs van 100 Bullets gaan we graag zitten. De Batman-vervolgreeksen van RW Uitgeverij hebben we sowieso opgegeven wegens de te grote onregelmaat en onzekerheid op verdere publicaties.

Deze bundel bestaat uit twee kortverhalen en de twee langere verhalen Broze Stad en Ridder der Wrake. In beide lange verhalen komt — voor de zoveelste keer — Batmans voorgeschiedenis met de moord op Bruce Waynes ouders voor. Die feiten zijn gekend. Wat Brian Azzarello met de gevolgen daarvan doet in de verrassende vertelling Ridder der Wrake, met die ook al eeuwige strijd tussen Batman en The Joker, kunnen we origineel noemen... Niet Bruce, maar zijn vader Thomas is Batman en we laten je liever zelf ontdekken wie dan The Joker is. Broze Stad is een gewelddadig detectiveverhaal waarin Batman op zoek gaat naar een gewetenloze moordenaar. Hij vindt daarbij meermaals Croc op zijn pad — het is haast een running joke — en hij moet bij onder meer Oswald Cobblepot, beter gekend als The Penguin, op bezoek om het spoor naar de moordenaar te vinden. Die onverlaat is een van de gekste personages — een dubbelpersonage eigenlijk — die we al in het wereldje van Batman tegenkwamen.

Eduardo Risso kennen we uiteraard ook al langer, recenter nog als tekenaar van Torpedo 1972. Niet zozeer zijn algemene tekenstijl en hoe hij zijn personages weergeeft, wel zijn gebruik van zwarte vlakken, het spelen met silhouetten, camerstandpaunten en expressiviteit in een zeer sinistere sfeer vallen onwezenlijk op. Voor ons hoefde het zelfs niet ingekleurd te worden, in zwart-wit is zijn werk even sterk, zie ook het kortverhaaltje vóór Broze Stad van start gaat. In het laatste gebundelde comicdeeltje gunt Risso zich een experimentje en moet je dit album een kwartslag draaien om de strip te kunnen lezen. Het doet even denken aan de krantenstrips van lang vervlogen decennia.

De gebundelde verhalen dateren van 2000, 2003-2004, 2009 en 2011. Dat er nog zat veel ouder Batman-spul de moeite waard is om te vertalen, is een zekerheid. Dát wel, ja.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2019