Badlands 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Badlands 1
KLIK
voor andere strips van
Piotr Kowalski


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
BADLANDS 1
Het Uilenkind

Piotr Kowalski + Eric Corbeyran
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Badass
Op de cover zie je de nieuwste badass in stripland geen sigaar roken omwille van vermoedelijk politiek correcte redenen, maar in de strip zelf is ze meer mét dan zónder rokende sigaar tussen haar lippen te zien. 1880, Perla Ruiz-Tenguillo wacht samen met haar kompanen, de zwarte Sam en de indiaan Gaat-Vaak-Dood, op de kade van de haven van New York op een professor. Hij geeft haar een mysterieuze kubus, een houten dobbelsteen in een gesloten kistje, terug. Hij is er niet in geslaagd de kubus aan de praat te krijgen die normaal gezien stormen kunnen veroorzaken en hoofden breken. Er zit voor Perla niets anders op dan het pad van haar voorouder, een alchemist die met Spaanse conquistadores reisde, te volgen om de krachten in de door hem beschreven onzichtbare wereld te beheersen en te bedwingen. Indianen proberen haar dat te beletten, maar Perla is allerminst een doetje dat zich laat tegenhouden.

Badlands is een retecoole fantasywestern met een hoofdpersonage dat ons vanaf de eerste aanblik boeit. Na die eerste kennismaking duurt het niet lang of we zitten te midden de actie. Je hoeft Eric Corbeyran niet te leren hoe hij zulke scènes hoort te doseren, maar hij speelt ook grote hompen verbazing, spanning en mysterie uit.

De indruk van de sterke cover maakt Piotr Kowalski helemaal waar. Hij trakteert ons niet alleen op fraai tekenwerk met een volkomen beheersing van zijn personages, hij is ook genereus in de extraatjes waarvan een aandachtige stripliefhebber smikkelt en smult. De mooie decors bijvoorbeeld, de manier waarop hij zijn figuren laat bewegen of hoe hij hun iets te doen geeft als er niet gevochten, gevlucht, geschoten of gebakkeleid wordt. En ja, we geven grif toe dat de knappe verschijning Perla, in haar strakke broek en met haar veel te korte, dichtgeknoopte hemdje, veelvuldig de aandacht opeist. Perla is trouwens een knipoogje naar de zelfzekere Chihuahua Pearl uit de westernreeks Blueberry. Voor haar eigen goed zouden we haar willen aanraden om eerst eens na te denken vooraleer te schieten, maar dat zou misschien een vervelendere strip opleveren.

In het Frans zijn sinds 2014 drie albums verschenen bij Soleil, alle met juweeltjes van covers. In die drie albums vertelt Corbeyran een netjes afgerond verhaal waarin we nog meer over Perla's verleden te weten zullen komen.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2019