Bloedkoninginnen: Fredegonde 2
SLOT VAN HET TWEELUIK
Bloedkoninginnen: Fredegonde 2
KLIK
voor andere strips van
Alessia de Vincenzi


KLIK
voor andere strips van Virginie Greiner
BLOEDKONINGINNEN:
FREDEGONDE - DE BLOEDDORSTIGE 2

Alessia de Vincenzi + Virginie Greiner
Daedalus | 56 p. | € 19,95 (HC)
Krachtige aanwinst
Na het eerste deel in 2016 verschijnt nu eindelijk het slot van het tweeluik Fredegonde. Ook andere reeksen in de reeks Bloedkoninginnen worden dezer dagen door Daedalus voortgezet, afgewerkt of gelanceerd. Het concept is al wel duidelijk. We krijgen een stukje geschiedenis vanuit het standpunt van allerlei koninginne, vorstinnen en heerseressen die het lot soms een met bloed besmeurd handje hielpen om de macht te grijpen. Daarbij wordt niet over een lijk meer of minder gekeken. Hun leven lijkt uit niets anders te bestaan dan als intrigante te manipuleren, liegen en bedriegen. Kinderen dienen vaak om hun dynastie te bestendigen. Ze zetten zelfs hun eerbaarheid op het spel om liaisons aan te knopen in een periode dat hele naties nog bij elkaar gevoegd werden door huwelijken onder vorsten en vorstinnen.

De Frankische koningin Fredegonde is een uitspatting van dat alles. In het jaar 575 is ze de nieuwe koningin van Neustrië en zetelt ze met haar gemaal Chilperik in Doornik waar ze eigenlijk verschanst zitten tijdens een oorlog met het Merovingische, door Sigebert geleide rijk Austrasië. Sigesberts echtgenote Brunhilde laat zich zelf niet onbetuigd om haar macht te vrijwaren. Intussen baart Fredegonde een troonopvolger en heeft ze een doel om hem alle macht, vooreerst als regentes, te verkrijgen. De verraderlijke plannetjes en krachtmetingen kunnen beginnen.

Fredegonde is de enige vertaalde strip van de Italiaanss tekenares Alessia de Vincenzi en ook in het Frans is haar productie gering. Zonde, want haar realisme is om duimen en vingers van af te likken. Haar werk vraagt gewoon om meer titels om van te smullen. Ze zet een heel geloofwaardige, historische wereld neer vol pure schoonheid in decors, kostumering en personages. De vlot vertelde intriges aan het hof, die Virginie Greiner ontrafelt en terug keurig oprolt, zijn voorbeeldig om er een meeslepend verhaal van te maken. Beide vrouwen hebben van het tweeluik een krachtige aanwinst gemaakt voor de reeks Bloedkoninginnen.
DAVID STEENHUYSE --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: