Azimut 4
DEEL 4 VAN VIJFDELIGE REEKS
Azimut 4
KLIK
voor andere strips van
Jean-Baptiste Andreae


KLIK
voor andere strips van
Wilfrid Lupano
AZIMUT 4
Zwarte Wolken, Witte Sluiers

Jean-Baptiste Andreae + Wilfrid Lupano
Daedalus | 48 p. | € 17,95 (HC)
Monsters en pin-ups
We hebben ons moeten worstelen door de twee delen van de door Daedalus vertaalde sf-comics The Lost Fleet: Corsair. Een gebrek aan voorkennis van de sf-romans, waar de strips een afgeleide van zijn, en een opeenstapeling van personages en situaties die we maar niet konden doorgronden, maakte die lezing een vervelende tijdverspilling, hoewel de tekeningen wel sterk zijn. Daarom gaan we er niet ook nog eens een bespreking aan wijden. Het luchtigere Azimut konden we meteen daarna veel beter verteren, al strekt het tot aanbeveling om tenminste het vorige deel te herlezen dat ook alweer van 2017 dateert.

Azimut is over the top fantasie. In dit vervolg wordt de prachtige Manie Ganza (alias Shena Nigana) aan de machtige Baba Musiir, de onbetwistbare meester van de woestijn, uitgehuwelijkt. Manie kan niet rekenen op een ingreep van de Tijdrukker om Baba's resterende leven te versnellen, want hij eet elke dag een antidatel van een mythische palmboom zodat hij nooit de behoefte heeft te slapen. Manie kan daardoor niet aan haar lot ontkomen, maar dat is buiten majoor Oreste Picote en de jonge snaak Eugène, die verliefd is op Manie, gerekend. Zij komen als een Aladdin op vliegende tapijten hun vriendin te hulp snellen. Baba Musiir vindt dat niet aardig. Hij belet de ontsnappingspoging en moet nu zijn reputatie als koud en bloeddorstig monster in de praktijk brengen door de indringers ter dood te veroordelen. Elders levert Manies moeder een andere strijd in de woestijn waar het wemelt van vreemde figuren. Met een vernuftig verlengsel schakelt ze de zandgodin uit en zet ze koers naar haar lieve dochter die ze wil omhelzen... om vervolgens haar jeudige nek te breken.

De heerlijke, door Wilfrid Lupano bedachte personages en het complete wereldje van Azimut zijn fantastisch in beeld gebracht door Jean-Baptiste Andreae. Van zijn hand is eind februari het prachtige artbook Créatures gepubliceerd waarin twee van zijn overtuigendste thema's zijn samengebracht: monsters en pin-ups. Aan beide onderwerpen geen gebrek in Azimut. Manies troeven zijn welbekend, en die komen vaak nadrukkelijk in beeld, maar de zwerm zwevende geesten die zich over de Oosterse stad verspreidt, zorgt toch voor een nog grotere spanning. Nu is het wachten op deel 5 dat normaal gezien de reeks afsluit. Dan lezen we graag de complete reeks in één ruk, net zoals we deel 4 razendsnel hebben gelezen, tenzij de Tijdrukker daar nog een stokje voor steekt.
DAVID STEENHUYSE --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: