Auschwitz
COMPLEET VERHAAL
Auschwitz
KLIK
voor andere strips van
Pascal Croci
AUSCHWITZ
Pascal Croci
Dark Dragon Books | 96 p. | € 24,95 (HC)
Uitgebluste zeehondenogen
In 2003 verscheen dit one-shot van Pascal Croci al eens in de collectie Grand Cru van TOOG, een irmprint van Talent. Het dossier van de heruitgave van Dark Dragon Books is wat gewijzigd en aangevuld met een preview van Dracula, een andere strip van Croci die Dark Dragon Books inmiddels compleet uitgaf. Hieronder hernemen we onze oude bespreking.

Het onderwerp is door iedereen gekend. Maar behalve Art Spiegelmans meesterwerk Maus hebben bitter weinig tekenaars deze gruwelijke episode verwerkt in een stripverhaal. Vijf jaar lang werkte Pascal Croci aan Auschwitz. Vijf jaar waarin hij zich nauwgezet documenteerde en met tal van overlevenden sprak. Het resultaat is een pakkend album geworden. De prachtige Yslairiaanse cover waar een meisje met uitgebluste zeehondenogen wanhopig naar de hemel staart, is kenmerkend voor het ganse album.

Croci vertelt zijn triest verhaal ingetogen en vanop een afstand. Grijze potloodkleuren, het ontbreken van close-ups, actiescènes en gewaagde perspectieven, het stelselmatig vermijden van rechtstreeks oogcontact met de personages... Niets is in scène gezet. Op geen enkel moment laat Pascal Croci zich betrappen op goedkoop effectenbejag. Net deze 'afstandelijke' aanpak maakt Auschwitz verteerbaar, maar ook des te schrijnender. En daar is het Croci allemaal om te doen: het werd geschreven voor de ongevoelige mensen, mensen die met hun ondoordachte opmerkingen ervoor zorgen dat de genociden ook nu nog blijven bestaan.

Auschwitz is geen Schindlers List, La Vita é Bella, The Pianist of Maus. Daarvoor ontbreekt het in dit album aan Hoop, Humor of Verhaal. Het is een eerlijke documentaire over hoe het leven er werkelijk was, zonder sensatie of sentiment. Hard en aangrijpend. Achterin het album is er een uitgebreid, verhelderend interview opgenomen met de auteur dat na lezing uitnodigt tot herlezen van het verhaal.
WOUTER PORTEMAN --- juli 2019